Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fransmän värsta pendlarna

Det tar tid att komma till jobbet. En av fem pendlare i Europa måste resa två timmar eller mer, enkel väg. Frankrike har det värst, men även Sverige ligger över genomsnittet.
- Man måste väga sitt professionella liv mot sitt privata, och fråga sig hur mycket det ena får ta av det andra, säger Charlotte Ulvros, marknadschef på Stepstone.
Eva Karlsson Publicerad 1 november 2012, kl 13:03

Sju länder har medverkat i jobbsajten Stepstones enkät. Frankrike har flest pendlare som måste resa två timmar eller mer, enkel väg (7 procent). Sedan kommer i fallande ordning: Belgien (6,8 procent), Sverige (6,1 procent), Österrike (5,7 procent), Danmark (5,4 procent), Tyskland (5 procent) samt Holland (4,1 procent).

Inkluderar man pendlare som uppger sig resa mellan en och två timmar enkel väg leder fortfarande Frankrike (27,7 procent) medan Österrike hamnar lägst (18,1). I Sverige är 21 procent av pendlarna ute och far mer än en timme.

Charlotte Ulvros på Stepstone säger att siffrorna inte överraskar.
- Vi vet att utflyttningen från storstäderna pågår. I till exempel Stockholmsregionen tar många som bildar familj beslutet att flytta till Mälardalen och börja pendla, men det kan vara en oerhörd stress om backupen i hemmet inte skulle fungera.

Man väljer olika sätt att leva under olika perioder och när småbarnsåren är över ses inte pendlingen som lika stressande.
- Vi ser att många får en nytändning i sina jobb. De har erfarenhet och kunskap och är väldigt motiverade.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.