Sedan ST-Ericsson bildades 2009 har man dragit på sig förluster i storleksordningen 20 miljarder kronor. Så det kom inte som någon överraskning att ägarna, det franska bolaget ST Microelectronic och Ericsson, var tvungna att göra något. Frågan var om de anställda i Lund skulle ha några jobb att gå till framöver.
- Vi gick ju väldigt dåligt. När ST i vintras valde att kommunicera i ett pressmeddelande att de drar sig ur spekulerades det om vi överhuvudtaget skulle vara kvar, berättar Per Fryking.
Med den bakgrunden blev utgången lycklig. I fredags blev delningen av bolaget klar. Lund får ta hand om utvecklingen av modem, de chip i telefonerna som sköter kommunikation med master och nätverk.
På vägen dit har 500 personer, varav drygt hälften tillsvidareanställda och övriga konsulter, blivit av med sina jobb. Enligt Per Fryking har dock företaget varit "generöst" och medverkat till bra villkor för de uppsagda.
Kvar i Lund blir cirka 800 anställda och konsulter. I övriga världen finns ytterligare cirka tusen anställda inom modemverksamheten. Från Ericssons sida har man varit tydliga med att man satsar på den skånska verksamheten. Till Sydsvenska Dagbladet säger Mats Norin, chef för modemsegmentet inom Ericsson, att man ser Lund som "huvudkontoret för modemverksamheten".
- Vi har framtiden för oss om vi bara exekverar. Misslyckas vi, ja då är det upp till Ericsson att avgöra vad som ska ske med oss, säger Per Fryking.