Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förlustbolag delar ut pengar till ägarna

En granskning som Unionen har gjort visar att tjugotre av tjugofem storbolag planerar att ge aktieägarna utdelning i år. På Sandvik, som har gått med förlust, är facket kritiskt.
Anna Sjögren Publicerad 23 februari 2010, kl 12:23

Hälften av de granskade bolagen avser att höja utdelningen till sina aktieägare. Sex av dem visar dock upp försämrade resultat jämfört med året innan och två av dem, SSAB och Sandvik, har gått med förlust.

Klubbordförande Bo Jerräng på SSAB Oxelösund står bakom sitt bolags beslut. Han har varit med och fattat det och tycker att den höjda utdelningen med en krona per aktie är en viktig signal till både aktieägare och anställda.

- Utdelningen talar om att konjunkturen är på väg att vända.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg anser att bolagens aktieutdelningar gör att deras krav på nollprocentiga löneökningar blir mindre trovärdiga. Bo Jerräng menar att den höjda utdelningen ger facket en bättre position.

- Det blir ju ett argument i löneförhandlingarna eftersom det visar att det finns utrymme för lönehöjningar.

Moraliskt fel mot de anställda

På Sandvik är man inte lika positivt inställd till utdelningen. Klubbordförande Stefan Wiborgh berättar att klubbens representanter i bolagsstyrelsen har reserverat sig mot förslaget av två anledningar.

Den ena är att bolaget har som policy att dela ut femtio procent av sin vinst. När det inte gör någon vinst bör det inte ha någon utdelning.

Den andra är att det är moraliskt fel att bolaget delar ut pengar till aktieägarna när många av de anställda har gått med på krisavtal för att hjälpa det genom krisen.

- Många gick ner i lön och arbetstid för att Sandvik skulle klara av krisen, och vissa gör fortfarande det, säger Stefan Wiborgh.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.