- Vi har sagt att vi tror att jämställdhetsbonusen inte skulle ge någon särskilt stor effekt, men jag är förvånad över att den inte har gett någon effekt alls, säger Sture Nordh.
Han tror att anledningen till att föräldrar inte har utnyttjat bonusen är att den är utformad som en skattereduktion. För att få den måste föräldrarna visa i deklarationen hur många av sina egna dagar de har tagit ut, först efter det får de tillbaka pengarna som skatteåterbäring.
TCO föreslår att bonusen ska betalas ut i samband med att föräldern tar ut sin föräldraledighet.
- Redan när jag tar ut mina dagar borde jag få ut nittio procent av lönen. En sådan jämställdhetsbonus kommer att vara effektivare eftersom den syns direkt.
Varför har jämställdhetsbonusen inte utformats så, tror du?
- Det är en bra fråga som jag tycker att du ska ställa till finansministern. Nej, det beror på att det är svårare att höja utgifter i budgeten än att sänka inkomster.
Sture Nordh menar att utvärderingen ger ett tydligt besked till regeringen. Menar de allvar med jämställdhetsbonusen måste de överväga att utforma den på ett annat sätt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte främmande för att göra ändringar.
- Om det inte fungerar fullt ut som den morot som det är tänkt så är jag bereddd att både göra det enklare och förstärka effekten, därför att jag i grunden tror att detta behövs, säger han till Ekot.
Inför valet har TCO träffat riksdagspartierna för att diskutera bland annat jämställdhetsbonusen.
- De har sagt att de vill avvakta och se effekten av jämställdhetsbonusen. Nu kan de inte säga det längre.