Det senaste året, fram till halvårsskiftet 2013, tappade LO-förbunden 15 000 medlemmar. Saco ökade däremot med 4 000 yrkesverksamma medlemmar. Hur det gått för TCO det senaste halvåret är oklart eftersom man inte redovisar halvårssiffror. I fjol ökade dock organisationen med drygt 27 000 yrkesverksamma medlemmar. Unionen, som är TCO:s i särklass största förbund, ökade under samma tid med drygt 28 000.
Enligt Fredrik Nilsson, chef för marknad och medlemsutvecklingsenheten på Unionen, fortsätter ökningen även i år.
- Vi har flera tusen personer som söker inträde varje månad. Vi växer.
Fortfarande finns det rekryteringsmöjligheter. Visserligen går det bra för Unionen, men vid slutet av 2012 hade förbundet ännu inte lika många medlemmar som de två ursprungliga förbunden Sif och HTF 9 år tidigare. 2003 var siffran för dessa sammantaget uppe i 463 000. 2012 hade Unionen 450 000 yrkesverksamma medlemmar.
Anders Kjellberg, arbetsmarknadsforskare och professor i sociologi vid Lunds universitet, pekar på flera skäl till att det går bra för tjänstemannafacken.
- Tiderna är osäkra, även tjänstemännen förlorar jobben. Se på hur Astra Zeneca lade ned forskningsenheterna i Lund och Södertälje till exempel. Man behöver hjälp av facket och inkomstförsäkringen har blivit viktig.
Men dessutom fortsätter omstruktureringen av arbetsmarknaden, vilket leder till att antalet tjänstemän ökar medan antalet arbetare minskar.
- Inom industrin flyttas många arbetarjobb ut till andra länder, tjänstemannajobben blir kvar när man behåller administration och forskning.
Anders Kjellbergs siffror visar att i dag är organisationsgraden bland tjänstemän anställda i industrin för första gången större än bland arbetarna. 79,2 procent av tjänstemännen var med i facket 2012 mot 78, 2 procent av arbetarna.