Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fem tips på hur du kan sova ostört på jobbet

Att kunna stänga dörren om sig och ta en välförtjänt tupplur på tangentbordet är få förunnat i tider då anställda antingen placeras i kontorslandskap eller i övervakade bås med glasväggar. Här är några tips på hur du ändå kan stjäla till dig några microsiestor på jobbet om vilrummet är upptaget.
Johanna Rovira Publicerad
  1. Möblera fiffigt. Genom att placera skrivbordet så att du sitter med ryggen mot arbetskamrater och kontrollfixerade chefer, kan du stjäla till dig några minuters sömn emellanåt. 
  2. Tapetsera glasväggarna i ditt bås med bilder på barnen, affischer av Elvis eller affärsplaner för att få mer insynsskyddat och ombonat.
  3. Måla ögon på terminalglasögonen. På så vis kan ingen avgöra om du sover eller stirrar envetet på din datorskärm.
  4. Låt gröpa ur ditt skrivbord. Inred ett litet sovbås genom att såga hål i hurtsarna för fötter och huvud. Förutsätter givetvis att du har ett skrivbord med täckt front.
  5. Bygg en fuskvägg av pappkartonger, staplar av handlingar och pärmar i arkivet och inrätta ett litet siestakrypin innanför.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.