Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fas 3 - en samtidens skampåle

"I grunden ligger en luthersk moral, det måste finnas förlorare att peka på. Man ska kunna säga: titta på de olyckliga jäklarna, så går det om du inte sköter dig. Jag tror att det finns inbyggt i modellen."
Niklas Hallstedt Publicerad

"Örjan" , bor i Västverige
Ålder: snart 60.
Gör: i fas 3 sedan 2009 hos en ideell förening.

"Fas 3 har blivit en samtidens skampåle. Det är så stigmatiserande. Jag har sagt till min fru att säga att jag har en projektanställning. I dag får man jobb genom kontakter. Men har man halkat efter så långt att man hamnat i fas 3 så ses man som en förlorare, en sådan vill ingen anställa. Man får odla en massa livslögner, det är en överlevnadsstrategi.

Från början är jag utbildad tekniker, jag har jobbat tio år i tillverkningsindustrin, men på 80-talet omskolade jag mig till konstnär, jag har en åttaårig konstutbildning, ettårig pedagogutbildning och så har jag en treårig datautbildning ovanpå det.

Jag har skickat iväg 1 300 jobbansökningar, och kommit på intervju vid sju tillfällen. Jag har sökt allt från fastighetsskötare till skolchef. Det senaste jobb jag hade var för fem år sedan, då jag vikarierade som konstlärare en termin.

De flesta yrken har blivit djupt specialiserade. Jag passar inte någonstans.

Jag har försökt ta mig ur det. Jag ville komplettera min utbildning med att lära mig entreprenörskap och kom in på högskolan. Men jag fick nej från Arbetsförmedlingen. Som fas 3:are får man inte plugga ens på sin fritid, sa de.

Sedan blev jag ivägskickad på en arbetsmässa, och sökte upp alla arbetsgivare som var där och berättade att det kan vara bra att anställa konstnärer bland annat för att förbättra kommunikationen inom företaget. Jag träffade 57 arbetsgivare som bara hånlog. Då blev jag nästan knäckt av all negativ feedback.

I fas 3 är jag hos en ideell förening och sysslar med kulturellt utvecklingsarbete, jag fyller mina dagar med vettiga saker. Men betalningen är ett problem. Jag får ut 6 500 kronor i månaden, och klarar mig tack vare min fru. Hade jag suttit ensam hade det inte gått.

Jag vill inte identifiera mig med den här situationen, jag vill inte känna att jag är fas 3-are ända tills pensionen. Det är nedbrytande, man har berövats möjligheten att bidra till något vettigt i samhället. Man är bortsorterad. Att vara i fas 3 har inte brutit utanförskapet som regeringen pratar om. Det är så uppenbart att man är utanför här.

Jag hoppas så klart. Man är som fågel Fenix, man kommer ur askan och tänker att nu har jag hittat grejen. Det kan kännas lite positivt tills man hör att det är 200 sökande till jobbet och att jag inte tillhör de yngre.

Vad ska man göra åt det? Det börjar komma upp idéer om socialt företagande och pratas om alternativa ekonomiska modeller. Med de ekonomiska och miljömässiga problem som världen står inför, kan man kanske använda de arbetslösa som experimentellt fält för den nya ekonomin.

I Europa är det väl sex miljoner arbetslösa idag. Det börjar bli hiskliga siffror. Det kommer att hända saker, till slut står det en upp i halsen."

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.