
Andra AP-fondens kvinnoindex visar att andelen kvinnor på styrelseposition i börsbolagen har minskat från 22,9 procent till 22,7 förra året och till 22,3 procent i år. Med nuvarande förändringstakt skulle det ta 31 år innan det blir jämställt i styrelserna, konstaterar Andra AP-fonden i en kommentar i dag.
Men eftersom utvecklingen backar är frågan om det kommer att vara några kvinnor alls i bolagstyrelserna om 30 år.
- Att utvecklingen går bakåt är en orolig signal om tillståndet i näringslivet, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO (bilden).
- Företag som inte har en bred representation i sina styrelser har mycket sämre styrelser och på sikt är utvecklingen en effektivitetsförlust för samhället.
TCO har inte tagit ställning för eller mot kvotering till bolagsstyrelserna, men anser att hot om kvotering nog är bra för att sätta press på företagen. När dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg 2002 hotade med lagstiftning, om bolagen inte skärpte sig och släppte in åtminstone en fjärdedel kvinnor i styrelserna, mer än fördubblades antalet kvinnliga ledamöter, även om männen fortfarande hade tjing på ordförandeposterna.
- Om utvecklingen backar så kommer diskussionen om kvotering att intensifieras och då kommer vi att bli tvungna att ta ställning för eller mot kvotering, säger Roger Mörtvik.
På TCO behövs dock inget hot om kvotering för att öka andelen kvinnor i styrelserna. I TCO:s egen styrelse är kvinnorna i majoritet och speglar könsfördelningen bland medlemmarna ganska precis. Drygt 95 procent av alla TCO:s medlemmar representeras dock av en kvinnlig ordförande eftersom de sju största förbunden, däribland Unionen, har en kvinna i toppen.