Enligt Folksams rapport Välfärdstendens har andelen löntagare med kollektivavtal minskat med fem procentenheter på bara två år. Uppskattningsvis står mellan 420 000 och 750 000 anställda utanför avtalens försäkringsskydd. Det kan innebära ett betydande ekonomiskt avbräck när man blir sjuk, råkar ut för en arbetsskada eller går i pension. En person som har en månadslön på 25 000 kronor och saknar kollektivavtal får till exempel 2 400 kronor mindre i ersättning per månad vid sjukdom, visar rapporten.
På sikt finns det ytterligare faror med att allt färre omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger på att villkor bestäms i avtal mellan arbetsmarknadens parter och inte i lag. Men om allt för få har avtal förlorar de till slut sin styrka och legitimitet. Än så länge är det dock långt dit, internationellt sett är fortfarande täckningsgraden unikt hög i Sverige, påpekar Roger Mörtvik som menar att minskningen i första hand har strukturella orsaker.
- Det sker en omstrukturering av jobb och företag hela tiden, det är omvandling av arbetsmarknaden från stora företag till många små företag inom tjänstesektorn. Där är kollektivavtalstäckningen lägre.
Roger Mörtvik anser inte att det enbart är en fråga för facket, arbetsgivarna har ett minst lika stort intresse av att det tecknas avtal. Kollektivavtalen ger också arbetsgivarna fördelar, bland annat fasta spelregler och arbetsfred. I Sverige är strejker och andra konflikter på arbetsmarknaden ovanliga.
- Arbetsgivarorganisationerna har ett oerhört ansvar. Jag tycker att de borde bemöda sig mer, de borde ligga på tuffare och också tala väl för vikten av kollektivavtalen. I stället verkar det som om kollektivavtal ofta beskrivs som något jobbigt och dyrt. Jag tycker inte att arbetsgivarna är så starka ambassadörer för avtal som de borde vara.
Han lyfter fram den nyss avslutade strejken i Fränsta som exempel. I det fallet tog Unionens medlemmar fajten för att få till kollektivavtal på ett callcenter. Det slutade med att arbetsgivaren, finansbolaget Peak Partners, lade ned verksamheten.
- Jag är oerhört förvånad över att man från arbetsgivarorganisationerna inte reagerade kraftigare mot detta. Man borde haft ett intresse av att gå ut och markera att det här inte är ett bra sätt att agera.