
De allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg finns i koncernen med det något anspråksfulla namnet Framtiden. Bolagen förvaltar tillsammans knappt 70 000 lägenheter.
Inom Framtiden har man satsat på ett ambitiöst treårigt ledarutvecklingsprogram för alla chefer i de tolv bolagen. De har träffats under många tillfällen, där kunskapsinhämtandet varit lika viktig som kontaktskapandet.
Unionens ordförande var glad över möjligheten att få träffa så många ledare på en och samma gång.
- Det har nog inte hänt under mina tolv år som förbundsordförande, sa Mari-Ann Krantz och fortsatte med att prisa den svenska modellen med samförstånd och en vilja till kompromisser och delaktighet.
- Vi är en part, inte en motpart, menade hon.
Att få vara med och utveckla verksamheten och sin kompetens är viktigt, tyckte hon.
- Den som får utbildning och utveckling blir en trygg medarbetare. En anställd är en dyr investering - det är viktigt att underhålla den investeringen, sa Mari-Ann Krantz och poängterade vikten av att ta sig tid för kompetensutveckling även i goda tider.
- Tid finns i lågkonjunkturer, men då finns inga pengar. I högkonjunkturer är det tvärtom. Man måste avsätta den tiden, sa Mari-Ann Krantz, som leder ett förbund som just nu satsar särskilt på kompetensutveckling.
Det allra viktigaste för en chef, enligt henne, är att ha mod, att lita på sina medarbetare och att låta dem utvecklas.
När de fackliga representanterna inom koncernen, som företrädde Unionen, Ledarna och Fastighetsanställdas förbund, presenterade koncernens samverkansavtal, var det också en hel del tal om delaktighet och tillit. Hur det kan gå när delaktigheten i besluten inte är den bästa gav Per-Åke Westlund från Fastighetsanställdas förbund exempel på:
- Typexemplet är när traktorer köptes in som var bredare än gångvägarna.
Med det knappt ett år gamla samverkansavtal som finns ska måhända sådant inte behöva ske, då kravet på samverkan flyttats ner till den enskilde medarbetaren och dennes chef.
- Alla vinner på en bra och öppen dialog, sa Per-Åke Westlund.
Där fick han medhåll av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, som framhöll vikten av att som ledare våga ha starka och kunniga människor runtomkring, och bjuda in anställda till dialog.
- Jag som ledare kan inte allt, sa en avspänd Wanja Lundby-Wedin som sedan resonerade med moderatorn Pia Brandelius om allt ifrån mångfald (och hur viktigt det är att ha medvetna strategier för att lyckas få med människor av olika etniskt ursprung och olika kön, även upp till toppen) till vikten av att värna kollektivavtal - även på göteborska salladsbarer med få anställda - just för att hindra att vissa företag kan dumpa marknaden genom att ha sämre villkor än andra.
Ledarutvecklingsprogrammet i Framtidenkoncernen omfattar 25 heldagar för alla chefer på alla nivåer under tre års tid. Förutom tvådagarsinternat, så ingår 11 faktadagar som kan handla om allt ifrån arkitektur, mångfald eller som i dag - ledarskap ur facklig synvinkel.