Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Få uppsagda får ny chans hos tidigare arbetsgivare

Bara cirka tio procent av tjänstemän som blir uppsagda återanställs på sina gamla företag. Arbetsgivarna skyller på att de har otillräckliga kvalifikationer och anställer andra i stället, visar en kommande avhandling.
Niklas Hallstedt Publicerad 28 maj 2008, kl 09:11

Den som blir uppsagd har företrädesrätt för att få nytt jobb om den tidigare arbetsgivaren behöver anställa på nytt. I normalfallet gäller denna rätt i nio månader.

Carin Ulander-Wänman vid Umeå universitet har tittat på 224 företag och hur de hanterat företrädesreglerna. På LO-sidan är det en ungefär tredjedel av dem som sägs upp på grund av arbetsbrist som blir återanställda. För TCO och Saco-medlemmarna är det bara var tionde som får chansen igen.

Detta trots att majoriteten av företagen som hade sagt upp personal hade behov av att anställa. Anledningen uppgavs vara att de som sagts upp inte hade tillräckliga kvalifikationer.

Carin Ulander-Wänman anser att en del av förklaringen står att finna i  kollektivavtalens riktlinjer för vad som ska gälla för företrädesrätten. I dessa står det att företagets långsiktiga behov av kompetens ska beaktas.

- De enskilda arbetstagarna har ingen möjlighet att påverka saken. Den fackliga organisationen ska balansera individens intressen gentemot kollektivets och samhällsintressen, säger Carin Ulander-Wänman.

Arbetsgivaren är i princip skyldig att stå för sina anställdas kompetensutveckling, men det finns inget som reglerar nivån, inriktningen eller omfattningen. Det räcker inte till i dag när kraven på flexibilitet och kompetens ökar, och utvecklingen går från anställningstrygghet mot sysselsättningstrygghet, enligt Carin Ulander-Wänman.
- Arbetstagarna måste få rättsligt stöd för att kunna rusta sig för att vara anställningsbara.

Ytterligare en sak som visas i avhandlingen är att många av dem som blir uppsagda inte anmäler sina anspråk på företrädesrätt.
- Bara 40 procent av arbetsgivarna i undersökningen uppger att samtliga uppsagda anmält detta.

En anledning kan vara att uppsägningen i sig är så traumatisk att man inte orkar bry sig om alla detaljer. En annan kan vara att man känner sig kränkt och absolut inte kan tänka sig att gå tillbaka till samma arbetsgivare. Ytterligare en förklaring kan vara att den uppsagda fått nytt jobb.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.