- Om två år kommer antalet 65-åringar vara fler än 18-åringarna. Vi kommer inte att kunna förlita oss på att kompetensen fylls på. Vi måste ge medarbetare möjlighet att utvecklas. Den tiden är förbi när man kunde förlita sig på en utbildning hela livet, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.
Kompetensutveckling var ämnet när Unionen bjöd in företrädare för arbetsgivarorganisationer, politiker och fackliga företrädare till en paneldiskussion. Att kompetenshöjning behövs råder det inget tvivel om anser samtliga. Men arbetsgivarna vill betona att kostnaden inte kan ligga enbart på dem.
- Man "får" inte kompetensutveckling. Det är individens, företagens och samhällets ansvar. Om jag plötsligt vill bli bartender eller präst är det inte säkert att det är min nuvarande arbetsgivare som ska stå för det, säger Anders Narvinger, Teknikföretagens vd.
Marie S Arwidson, Skogsindustriernas vd, håller med och tillägger att kompetensutveckling ska vara verksamhetsorienterad, konkret och lokal. Dag Klackenberg, Svensk Handels vd, menar att arbetsgivaren inte kan investera stora belopp i kompetensutveckling för anställda som kanske inte stannar kvar i företaget. Cecilia Fahlberg har en delvis annan syn.
- Det är fullt rimligt med system där man är fler som är med och betalar. Men företagen måste fylla på med kunskap. Kopplingen till det egna företaget är inte det viktigaste. Alla mår gott av rörlighet, och den arbetsgivare som mister en anställd som man investerat i får nog en annan.
Hon framhåller att Unionen kan tänka sig flera olika lösningar på hur kompetensutvecklingsbehovet ska finansieras.
- Vi bjuder in oss själva i alla sammanhang där detta diskuteras. Vi är öppna för att diskutera en allmän kompetensförsäkring, en kollektivavtalad eller individuella kompetenskonton.
Fahlberg ser ljust på framtida diskussioner med arbetsgivarna.
- Både Almega och Teknikföretagen har gett tydliga öppningar. Nu gäller det för oss att ta fram blåslampan. Jag kan mycket väl tänka mig att det här blir en fråga som vi vill diskutera i avtalsrörelsen.
Tomas Tobé (m) i arbetsmarknadsutskottet ger också parterna lite hopp om statliga medel.
- Utveckling under anställning är parternas ansvar. Men om ni kommer överens om en modell blir det lättare att övertyga Anders Borg. Gör er läxa så finns politiken där, säger han.