Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Enighet om behov av kompetensutveckling

Fack och arbetsgivare är rörande överens om behovet av livslångt lärande. Men hur det ska finansieras är oklart. Det framkom vid ett seminarium som Unionen anordnade i Almedalen på måndagen.
Linda Svensson Publicerad
Cecila Fahlberg i Almedalen

- Om två år kommer antalet 65-åringar vara fler än 18-åringarna. Vi kommer inte att kunna förlita oss på att kompetensen fylls på. Vi måste ge medarbetare möjlighet att utvecklas. Den tiden är förbi när man kunde förlita sig på en utbildning hela livet, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

Kompetensutveckling var ämnet när Unionen bjöd in företrädare för arbetsgivarorganisationer, politiker och fackliga företrädare till en paneldiskussion. Att kompetenshöjning behövs råder det inget tvivel om anser samtliga. Men arbetsgivarna vill betona att kostnaden inte kan ligga enbart på dem.

- Man "får" inte kompetensutveckling. Det är individens, företagens och samhällets ansvar. Om jag plötsligt vill bli bartender eller präst är det inte säkert att det är min nuvarande arbetsgivare som ska stå för det, säger Anders Narvinger, Teknikföretagens vd.

Marie S Arwidson, Skogsindustriernas vd, håller med och tillägger att kompetensutveckling ska vara verksamhetsorienterad, konkret och lokal. Dag Klackenberg, Svensk Handels vd, menar att arbetsgivaren inte kan investera stora belopp i kompetensutveckling för anställda som kanske inte stannar kvar i företaget. Cecilia Fahlberg har en delvis annan syn.

- Det är fullt rimligt med system där man är fler som är med och betalar. Men företagen måste fylla på med kunskap. Kopplingen till det egna företaget är inte det viktigaste. Alla mår gott av rörlighet, och den arbetsgivare som mister en anställd som man investerat i får nog en annan.

Hon framhåller att Unionen kan tänka sig flera olika lösningar på hur kompetensutvecklingsbehovet ska finansieras.

- Vi bjuder in oss själva i alla sammanhang där detta diskuteras. Vi är öppna för att diskutera en allmän kompetensförsäkring, en kollektivavtalad eller individuella kompetenskonton.

Fahlberg ser ljust på framtida diskussioner med arbetsgivarna.

- Både Almega och Teknikföretagen har gett tydliga öppningar. Nu gäller det för oss att ta fram blåslampan. Jag kan mycket väl tänka mig att det här blir en fråga som vi vill diskutera i avtalsrörelsen.

Tomas Tobé (m) i arbetsmarknadsutskottet ger också parterna lite hopp om statliga medel.

- Utveckling under anställning är parternas ansvar. Men om ni kommer överens om en modell blir det lättare att övertyga Anders Borg. Gör er läxa så finns politiken där, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.