Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Diskriminering anmäls sällan

Ta ingen skit. Ring facket om du diskrimineras på jobbet på grund av din sexuella läggning, din tro eller något annat. Det budskapet skickade Unionens likabehandlingsexpert och andra paneldebattörer med publiken på Prideseminariet Kön, sex och trosfrågor på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad

Den man i första hand ska kontakta om man diskrimineras är den egna chefen. Men om det nu av något skäl inte hjälper, om det till exempel är chefen som diskriminerar, så är det facket man vänder sig till. Den som inte är fackansluten kan ringa direkt till DO eller någon antidiskrimineringsbyrå, fick publiken lära sig - även om en snabb handuppräckningsgallup visade att en stor del av åhörarna redan visste hur man går till väga.

- Undersökningar visar att HBT-personer är med i facket i mindre grad än heterosexuella, och det kan hända att man ringer sitt fack och stöter på någon som är helt oförstående inför ens problem. Men ge er inte - ring igen och ring någon annan, uppmanade Shadé Jalali.

Homofobiska skämt kring fikabordet är ett mått på om arbetsplatsen är tolerant eller inte. Där det skämtas friskt om homosexuella förekommer det också annan diskriminering, visar forskning. Mycket diskriminering blir dock aldrig anmäld - dels av rädsla för repressalier, men också för att många som utsätts är tveksamma till om de blivit diskriminerade eller inte.

- Det finns en självpåtagen tanke att passar man inte in, får man stå ut. Man står ut med väldigt mycket och tänker att: Det där var väl inte så farligt, förklarade Maria Karlsson, Lärarförbundet.

-  I takt med den växande islamofobin är det svårt för troende muslimer på arbetsmarknaden. Vi har till exempel nyligen haft ett ärende där en kvinna på anställningsintervjun fick frågan om hon var muslim. Arbetsgivaren menade att företaget inte hade något emot mångfald men just muslimer ville man helst slippa, berättade Shadé Jalali. 

Hon redogjorde också för ett annat fall, där en muslimsk kvinna klagade över att behöva byta om i samma omklädningsrum som en lesbisk kollega. Följden blev att arbetsgivaren ordnade ett extra omklädningsrum - med den homosexuella kollegans namn på dörren.

- Det här är ett bra exempel på hur en arbetsgivare inte riktigt vet vart han ska ta vägen, sade Shadé Jalali och medgav att hon själv, på grund av den försämrade diskrimineringslagen, saknar verktyg att jobba med när det förekommer flera diskrimineringsgrunder och grunderna krockar. 

- Men muslim eller inte - i det fallet var kvinnans åsikt fortfarande homofobisk

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.