Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Det kommer att bli tufft för medlemmarna"

Bibehållen grundlön, men senare pension, försämrade traktamenten, utökad tjänstgöringstid och inställda löneökningar. Det innebär det avtal som Unionen träffade med SAS i morse.
Niklas Hallstedt Publicerad

- Våra medlemmar kommer att dra ett tungt lass, konstaterar Gert Moberg, Unionens avtalsansvarige för flyget.

Avtalet ska inte ge högre kostnader för företaget än SAS utgångsbud som bland annat innehöll 15-procentiga lönesänkningar.

- Vi försökte hitta pengar på något vis, så vi slapp gå in på grundlönen. Det är ju ändå ett socialt skydd.

I stället innehåller avtalet höjd pensionsålder från nuvarande 60 till 65 år. Dock finns övergångsregler. De som är 56 och 57 år i dag får gå i pension vid 62. För dem som är 58 och äldre gäller fortfarande 60 år.

Dessutom försämras traktamentena kraftigt. Tidigare har de varit relativt generösa, nu hamnar de strax under den statliga nivån.

Även tjänstgöringstiderna förändras till det sämre. Exempelvis höjs veckoarbetstiden från 42 till 47,5 timmar, vilket är standard för de flesta andra svenska flygbolag i dag. Även antalet timmar som de anställda kan schemaläggas per dag och månad utökas.

- Vi har öppnat upp i alla led. På det här sättet får arbetsgivaren en oerhört mycket större flexibilitet, säger Gert Moberg.

Grundlönen bibehålls, men kommer inte höjas de närmaste åren. Däremot kommer de anställda liksom tidigare flyttas upp i lönetrappan varje år.

- Rent krasst skulle man kunna säga att det handlar om en reallönesänkning, men den slår inte fullt ut mot inflationen, eftersom de klättrar i lönetrappan så kompenseras de lite. Vi har lyckats rädda lönerna, men för våra medlemmar som jobbar kvar kommer det att bli tufft.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.