I tre avtal, it, telekom samt teknik och design, kom Unionen överens med arbetsgivarna om att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att utreda frågan om delpension. Därmed hoppades Unionen att även de övriga avtalen med arbetsgivarorganisationen Almega skulle droppa in. Totalt handlar det om ett 15-tal avtal.
Så enkelt var det inte har det visat sig. Enligt Unionens avtalsexpert Bo Hallberg ställer arbetsgivarsidan inom de olika avtalsområdena nya krav för att gå med på arbetsgruppsmodellen, exempelvis att Unionen ska backa på kravet om individgaranti.
- Det är inte okej. Man kan inte se på förhandlandet som ett spel, det är oseriöst. Parterna måste vara mer professionella och se sin roll. Avtal handlar om ett ansvar för att skapa ordning och reda, inte om att utnyttja tillfälliga situationer som uppstår. Det är alldeles för allvarligt för det, säger Bo Hallberg som påpekar att de tre avtalen som redan är tecknade täcker in hälften av Unionens medlemmar inom Almega.
- Nu har vi har fått den här grejen på plats. Vi tycker inte att de mindre avtalsområdena kan börja trixa i den här frågan nu. Vår uppfattning är att vi ska ha en arbetsgrupp för hela Almega. Vi kan inte ha 15 olika arbetsgrupper. Det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut.
Ett tiotal av avtalen med Almega har redan löpt ut, hälften av dem redan för två månader sedan, och förlängs en vecka i taget. Den praktiska konsekvensen blir att de lokala löneförhandlingarna dröjer och att medlemmarna får sina nya löner senare.