Anna vet av egen erfarenhet hur slitigt det är att vara den som får dra det tyngsta lasset hemma. Hon har en dotter, Emma 15 år, från ett tidigare förhållande. När Emma var liten jobbade Anna deltid och skötte nästan all hämtning och lämning på dagis och framförallt vabbandet. Och det blev en hel del vab eftersom Emma var ett öronbarn. Inte blev det bättre av att Annas arbetsgivare tydligt visade sitt ogillande när hon var tvungen att ta hand som sitt sjuka barn.
Sen dess har Anna hunnit byta jobb och träffa Dick. Så när hon fick en ny kull ungar var det inget alternativ att ta huvudansvaret hemma.
- Jag är lite äldre som förälder och vill hinna med en karriär också. Nu kan jag satsa både på jobbet och på barnen.
Generös arbetsgivare
Anna och Dick är båda kontorschefer på Pantbanken Sverige men på olika kontor i Stockholm. Arbetsgivaren har en mycket generös syn på familjeliv och barn berättar Anna. Det är självklart att vara föräldraledig och det är lika självklart att kunna vara hemma när barnen är sjuka. Kanske är det för att deras VD har två uppsättningar tvillingflickor och vet hur krångligt det kan vara att förena karriär med barn. Det var också han som kom med förslaget på hur Dick och Anna skulle kunna dela upp sina arbetsdagar för att få ett fungerande familjeliv. Eftersom de båda var chefer och inget jobb kändes mindre viktigt bestämde sig båda två att gå ner i arbetstid.
Varannan vecka
Nu har de en fungerande modell som de inte tänker överge i första taget. Båda jobbar 80 procent. Varannan vecka har Anna ansvar för barnen. Hon lämnar och hämtar, fixar middag och börjar natta barnen. Den veckan kan Dick arbeta för fullt och fokusera lite extra på jobbet. Sen byter de roller och det är Annas "jobbvecka".
Om Ruben eller Axel blir sjuka är det den som har sin vecka med barnen som vabbar. Så några vabgräl existerar inte hos familjen Schavon.
- Jag vet att det är min barnvecka och jobbet vet det också. Då kan jag planera efter det, säger Anna.
Det går inte att styra över när barnen blir sjuka så det har hänt att någon har fått vabba lite mer än den andre. Då gäller det att vara generös mot varandra och ta en vabdag som egentligen inte faller på ens lott.
Det är lättare att vara storsint och faktisk njuta av att vara hemma med barnen om man har en jämställd grund att stå på tror Anna.
- Vab är ett så jobbigt och hett ämne, striderna blir nog många vid köksbordet. Mitt råd är att prata med varandra och hitta ett fungerande system att hålla sig till. Det är ju tufft att vara småbarnsförälder, konflikter uppstår för jämnan så varför inte eliminera några.