Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bristfälliga intyg sinkar a-kassan

Väntetiden på a-kassan är lika lång i dag som den var för fyra år sedan, trots att det är färre som får ersättning i dag. På Unionens a-kassa säger man att det beror på att det många gånger fattas uppgifter i ansökningarna.
Linnea Andersson Publicerad

- Oftast är det uppgifter i en handling som saknas eller är fel, då skickar vi tillbaka handlingen. Vår granskningsenhet, IAF, har sett att ungefär 70 procent av arbetsgivarintygen får skickas tillbaka. Det rör sig ofta om fel ifyllda eller tomma rutor. Arbetsgivaren fyller i blanketten som sedan skickas in av medlemmen som söker ersättning, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

- Jag vill inte säga att arbetsgivarna är dåliga, utan jag tror helt enkelt att det beror på att det är så komplicerade uppgifter som ska lämnas. Det är mängder av uppgifter, till exempel hur lång tid man har arbetat, frånvarotid, löneuppgifter, tillägg och annat. Det är inte enkelt och blanketterna speglar regelsystemet.  

Jeanette Mandl tycker inte att man brustit i informationen till medlemmarna eller arbetsgivarna när det gäller hur de ska fylla i blanketterna.

- Man kan ju fundera på det, men det finns mycket hjälp. Arbetsgivaren kan antingen fylla i intyget rent fysiskt och då finns ett försättsblad, eller fylla i via webben med hjälpanvisningar. Det finns ganska detaljerade instruktioner, men det blir ändå fel. Medlemmarna får dels information från arbetsförmedlingen, dels i utskick från oss samt mer specifik information på blanketterna.

Enligt statistik från Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen, IAF, var väntetiderna för att få grundersättning exakt lika långa i oktober 2012 som de var i oktober 2008. På Unionens a-kassa är väntetiden åtta veckor för män och sju veckor för kvinnor. Vad skillnaden mellan könen beror på vet man varken på Unionens a-kassa eller på IAF.

Det är dock vanligast att folk ansöker om ersättning för inkomstbortfall och där hade Unionens a-kassa en väntan på fem veckor i oktober, enligt Jeanette Mandl.

- Men för dem som bara får grundersättningen är väntetiden alltid längre. Det kan bero på att det ofta är mer komplexa ärenden. Att man bara har rätt till grundersättning kan bero på att man inte uppfyller medlemsvillkoret på tolv månader eller så är det EU-ärenden för dem som flyttar mellan länder. Då måste vi vänta på handlingar från de länderna. Jag gissar att det är sådant som slår ut i statistiken.

Om a-kassan fick in alla blanketter med rätt uppgifter från början tror Jeanette Mandl att det vid ett bästa scenario skulle ta fyra veckor att få ersättning för inkomstbortfall.

- Man kan inte komma under fyra veckor, det har att göra med konstruktionen av regelverket. Du måste anmäla dig hos arbetsförmedlingen först och det tar två veckor att få kassakort.

Fakta

Arbetslöshetsförsäkringen är uppdelad i en allmän (grundersättning) och en frivillig del.
För att ta del av den frivilliga delen, så kallat inkomstbortfall, måste man vara medlem i en a-kassa och ha varit det i minst tolv månader. Har man inte hunnit vara medlem i minst ett år kan man ändå få en grundersättning från sin a-kassa.
Är man inte medlem får man vända sig till alfakassan för att få grundersättning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.