Femton personer i vita kaftaner sitter i ett vitt upplyst rum inne på Iglo ljuscafé vid Hornstull i Stockholm. Det är torsdag och klockan är strax efter åtta på morgonen.
- Nu börjar förhoppningsvis de flesta av er att piggna till. Att dricka kaffe, som jag ser att flera av er gör, är uppiggande. Att tanka ljus är också det, säger Arne Lowden, från Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet
Det blir allt vanligare att ha ett jobb med udda arbetstider, idag har bara 24 procent av den arbetande befolkningen nio till fem-jobb. Udda arbetstider ökar risken för sömnproblem, vilket i förlängningen kan leda till depression. Dessutom kan ämnesomsättningen rubbas, och orsaka mag- och tarmsjukdomar, diabetes och fetma.
Arne Lowden förklarar att ljuset hjälper oss att veta var på dygnet vi befinner oss. När vi utsätts för ljus signalerar ljusreceptorerna i ögat till hjärnan att det är dag, när det är mörkt signalerar de att det är natt. Ljuset är också en förutsättning för att kroppen ska producera sömnhormonet melatonin, som gör att vi får en bra sömn. Hormonet utsöndras sedan när vi utsätts för mörker, då känner vi trötthet och vill sova.
- Om det är ljust hela tiden känner man inte av tröttheten. Ljuset gör att melatoninpåslaget senareläggs.
Även ljus från datorer och tv-apparater kan stimulera våra ljusreceptorer och lura kroppen att det är dag.
Mörker och ljus viktigt
- Tidigt på morgonen är vi känsligare och mer mottagliga för ljus, därför är morgonljuset speciellt viktigt för oss. I snitt behöver vi tjugo minuter solljus varje dag, berättar Arne Lowden.
De personer som börjar jobba innan det har blivit ljust, eller jobbar natt och därmed sover under dygnets soltimmar, löper risk att få för lite ljus. Därmed riskerar de att få en rubbad sömn, vilket i sin tur kan leda till nedstämdhet och i värsta fall depression.
Arne Lowden påpekar vikten av att kunna anpassa ljuset efter tiden på dygnet.
- På en del kärnkraftverk, där man av säkerhetsskäl inte får ha fönster, prövar man nya sätt att utforma belysningen för att anställda ska få dagsljus.
Idag kan arbetsplatser installera ljussystem som efterliknar det naturliga ljuset. Det programmeras så att det lyser starkare i början av ett arbetspass och sedan successivt blir svagare. På slutet av arbetspasset börjar det bli mörkt, vilket gör att tröttheten kommer naturligt.
Behåll normalt måltidsmönster
- Målet för en skiftarbetare är att bibehålla ett normalt måltidsmönster. Om man kommer hem från ett nattskift bör man alltså se till att äta frukost innan man går och lägger sig, säger Arne Lowden.
Han förklarar att vår ämnesomsättning är lägre på natten jämfört med på dagen. En trettioårings förmåga att omsätta socker senare på kvällen och på natten är jämförbar med den hos en sjuttioåring . Detta innebär att man under den tiden bör äta mat som innehåller få kalorier och lite socker.
Skiftarbetare hamnar ofta i en konflikt mellan sömn och måltider. Oftast prioriterar de måltiderna på bekostnad av sömnen.
- Det är viktigt med en bra måltidsmiljö på arbetsplatsen, att man får tid till att äta och gärna i sällskap med någon annan. Det har en positiv inverkan på oss.
För lite sömn förkortar livslängden
Tendensen i samhället, enligt Arne Lowden, är att vi tillbringar mindre tid utomhus och att vi sover mindre. Visst kan vi dämpa sömnigheten med kaffe, men vi kan inte komma ifrån vårt behov av sömn. Studier visar att de som sover mindre än sju timmar per natt under en längre tid förkortar sin livstid.
- Det har gjorts tester på djur då man hållit dem vakna. Till slut kollapsar organen.
Även om vintern har varit exceptionellt kall och snömängden har orsakat problem i landets infrastruktur, har den fört med sig något positivt.
- Den vita snön reflekterar solljuset. Om det är en solig februaridag utsätts vi för 10 000 lux, en molnig februaridag kan ljusstyrkan ligga mellan 3 000 och 4 000. Om det inte varit någon snö hade vi hamnat på cirka 1 000 lux, säger Arne Lowden.
Den här tiden på året bör vi alltså vara ute i solljuset i ungefär en timme per dag för att få vårt ljusbehov tillfredsställt.