Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Bostadsbristen påverkar arbetsmarknaden"

Bristen på studentbostäder är större än på länge. I storstadsregionerna har kötiden till studentrum ökat med flera år och det oroar Unionen Student.
- Bostadsbristen påverkar arbetsmarknadsutvecklingen negativt, säger Sara Pettigrew på Unionen Student.
Linnea Andersson Publicerad

Bostadsbristen för studenter är ett faktum i flera högskolestäder. I Göteborg ger man nu tillfälligt bygglov för studentbostäder vilket innebär att studenterna kan få bo i husvagnar och modulbyggen från och med nästa sommar, skriver Göteborgs-Posten. På Unionen Student är man bekymrad över studenternas bostadssituation. 

- Vi tycker det är väldigt allvarligt att det inte finns tillräckligt med bostäder. Utbildning är en jätteviktig fråga både för individer och för arbetsmarknaden. En förutsättning för att alla ska kunna studera är ju att man har någonstans att bo, säger Sara Pettigrew, kommunikationsansvarig på Unionen Student. 

Studenterna själva hör inte av sig till Unionen Student med den här typen av problem, men man har många samarbeten med studentkårer runt om i landet som arbetar aktivt med bostadsfrågan.

- Det är en politisk fråga men det handlar ju om att ganska snabbt hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Det finns olika förslag för hur man ska göra men någonstans handlar det om att satsa på vettiga förutsättningar för studenters boende. Man måste ha en bostad oavsett om man flyttar till en ny stad eller är utbytesstudent och oavsett vilka resurser man har.

Fakta

För för dig som är bostadslös:

Dela. Efterfrågan är oftast mindre på större studentlägenheter. Att dela hyran på flera kan vara ett alternativ att hitta bostad och samtidigt få ner boendekostanden.

Använd nätet. Troligen har du redan frågat alla du känner och spenderat ett flertal timmar framför datorn. Men det är värt att hålla en kontinuerlig koll på vad som händer på den lokala bostadsmarknaden. På jagvillhabostad.nu finns ett stort länkarkiv till bostadsportaler över hela landet och på din lokala kommuns hemsida finns ofta listor på både privata och kommunala hyresvärdar.

Använd hyresgarantin. Vissa kommuner erbjuder hyresgaranti, ett borgensåtagande och stöd till dem som klarar kostnaderna för eget boende men som trots det har svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden. Hör med din kommun om vilka villkor som gäller.

Hör med din studentkår. De har ofta bra koll på bostadssituationen och kan hjälpa dig med vart du ska vända dig.

Läs mer på unionenstudentbloggen.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.