Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bli bättre på jobbet genom att tänka på tårna

Fokusera på dina tår och bli friskare och få bättre arbetsminne. Undersökningar visar att den som avsätter tio minuter tre till fyra gånger i veckan åt att stänga av omvärlden inte bara blir gladare utan även friskare än kollegor som regelbundet tränar.
Johanna Rovira Publicerad
Meditation

- Sätt dig bekvämt. Blunda. Känner du dina tår? Hur känns de? Är de varma? Kanske fuktiga? Känner du kanske strukturen från strumpan?

Helena Eriksson Grönbek, konsult inom team- och ledarskapsutbildning på Wire Consulting , får samtliga närvarande på en utbildningsdag att koncentrera sig först på sina tår och sedan på fötterna, benen, knäna, låren, bålen och så vidare. Kroppsscanningen, som hon kallar det, är ett sätt att hitta lugn och landa. Om det görs regelbundet, kan det hjälpa oss att fokusera bättre och få bättre arbetsminne.

- Aktiviteten i vänstra pannloben, där känslor som entusiasm och inspiration hanteras, ökar vid meditation, har man sett i undersökningar. Samtidigt minskar aktiviteten i högra hjärnhalvan där depression och ångest hanteras.

Kroppsscanning och andra meditationsliknande övningar kan också göra dig friskare enligt en undersökning från Wisconsin i USA där tre olika grupper utsattes för influensavirus. I första kontrollgruppen hade deltagarna sammalagt 67 sjukdagar. Den grupp som tränade regelbundet hade mindre än hälften så många sjukdagar - 32 sammanlagt.  I den grupp som fick göra meditationsövningar halverades antalet sjukdagar ytterligare en gång till 16 sjukdagar.

Varje måndag har Helena Eriksson Grönbeks enhet möte och arbetsgruppen börjar en kvart innan själva mötet med olika meditationsövningar. Det kan vara kroppsscanning, andningsövningar eller enkla yogaövningar som vem som helst utifrån sina fysiska förutsättningar kan vara med på.

- När jag gör övningarna ensam lyssnar jag till en app i mobilen. Vår underbara hjärna är så lättdistraherad och jag tycker det är lättare att fokusera när någon leder övningarna, säger Helena Eriksson Grönbek.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.