Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Både fack och arbetsgivare positiva till EU-dom

Fackliga stridsåtgärder för att förhindra lönedumpning är okej. Så tolkar LO EG-domstolens avgörande i det så kallade Viking Line-målet. Svenskt Näringsliv konstaterar för sin del att rätten att vidta stridsåtgärder inte är obegränsad.
Admin Admin Publicerad
Målet handlade om det finska fackets rätt att vidta stridsåtgärder för att förhindra att fartyget Rosella flaggades ut från Finland. Viking Lines avsikt var att Rosella skulle segla under estnisk flagg för att sänka lönekostnaderna.
Efter att ha granskat frågan konstaterar EG-domstolen att fackliga stridsåtgärder av det slag som det finska facket vidtog som får återverkningar på ett företags möjligheter att verka i ett annat EU-land utgör en inskränkning av den fria etableringsrätten.
Samtidigt konstaterar man dock att inskränkningar kan vara motiverade bland annat med tanke på skyddet av arbetstagarna.
- EG-domstolen gör klart att den fria rörligheten måste kunna inskränkas om den leder till försämringar för arbetstagarna, skriver LO:s avtalssekreterare Erland Olauson i en kommentar.
Även Svenskt Näringsliv gör tummen upp för domen.
- Stridsåtgärder måste ha ett legitimt ändamål, annars strider de mot EG-rätten, säger arbetsrättschefen Lars Gellner i ett pressmeddelande.
Nästa vecka kommer EG-domstolens avgörande i det så kallade Vaxholmsmålet, då Byggnads försatte ett lettiskt bolag i blockad vid ett skolbygge. Men Hans Tilly, Byggnads ordförande, tycker inte att det är jämförbart med Viking Line-målet. I det finländska fallet handlar det om ett företag som flyttar utomlands, i Vaxholmsfallet om ett bolag som flyttar hit.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.