Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avtalsturlistor ger ofta extra ersättning

Medan arbetsgivarna tycker att avtalsturlistorna fungerar dåligt, är facket mer positivt. - Man måste se på vad vi får i stället, hjälpen från trygghetsrådet är värd väldigt mycket, säger Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande.
Niklas Hallstedt Publicerad

Från arbetsgivarhåll sägs det ofta att det skrivs för få avtalsturlistor. I en gemensam undersökning som PTK och Svenskt Näringsliv lät genomföra för två år sedan visade att det sker i ungefär hälften av fallen när företagen ska banta.

- Visst skrivs det en hel del turordningslistor, men i många fall får inte arbetsgivaren igenom det de vill.  Lösningen blir alltså inte alltid bra eftersom facket har veto. Det gör att företaget tappar mycket kompetens, säger Sverker Rudeberg som arbetar med avtalsfrågor på Svenskt Näringsliv.

- Arbetsgivarna betalar 0,3 procent av lönesumman till Trygghetsrådet, men i praktiken fordras det mycket grädde på moset för att få till en avtalsturlista.

Den ovannämnda undersökningen ger honom rätt. I 90 procent av de fall som det blir en avtalsturlista betalas det ut extra ersättningar till de uppsagda. Det kan röra sig exempelvis om arbetsfri uppsägningstid, förlängd uppsägningstid eller ett engångsbelopp, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv och PTK.

Unionens Peter Hellberg anser för sin del att systemet med avtalsturlistor fungerar.

- Det är ju en förhandling på lokal nivå. Det handlar om att komma överens om en tillräckligt okej lösning för bägge parter. Jag tycker att det är positivt att vi får vara en part i resonemanget om vilka kvalifikationer som behövs och är nödvändiga för företaget.

Visst finns det en del medlemmar som upplever sig felaktigt behandlade, bekräftar Peter Hellberg som menar att det ofta beror på bristande kommunikation.

- Men skriver man en avtalsturlista innebär det ett väldigt stort ansvar eftersom man tar bort överklaganderätten för den enskilde medlemmen. Det är viktigt att man berättar varför man skriver en lista och hur man har tänkt. Man måste prata med dem som berörs.

Är rättsosäkerheten för den enskilde acceptabel?

- Man måste se vad vi får istället. Vi får hjälpen från Trygghetsrådet och med de resultat som de kan visa är det värt väldigt mycket. De allra flesta av de uppsagda får hjälp till ny sysselsättning mycket snart.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.