Öppningsklausuler, individgaranti och lägstlöner har varit de största trätoämnena mellan parterna. Så till den grad att Unionen i juli tog till stridsåtgärder för att markera sin ståndpunkt. Men någon reell effekt tror inte Unionens ombudsman Albert Sundqvist att just övertidsblockaden har haft.
- Nej, det har det väl inte haft egentligen. Det är alltid frågan om vilken möjlighet man har att påverka när man är väldigt liten. Vi har bara två procent av medlemmarna på Apoteket. Det hade nog inte spelat någon roll vilken stridsåtgärd vi hade tagit till.
Nu har parterna accepterat medlarnas bud, med vissa tillägg. Någon individgaranti, det vill säga att alla anställda tillförsäkras åtminstone någon löneökning, lyser fortfarande med sin frånvaro.
- Det är bara att konstatera att där har vi inte nått fram. Vi har en viljeinriktning från parterna inför framtiden där bransch Apotek generellt inte ska skilja sig mot andra avtalsområden gällande individgarantin, säger Albert Sundqvist.
Däremot har Unionen fått in lägstlöner i avtalet. När det gäller öppningsklausulerna är det fortsatt strävt. Enligt avtalet kan klubbarna inom Apoteket AB komma överens om andra villkor än det centrala avtalets. Däremot ska andra arbetsgivare som vill förhandla om alternativ till det centrala avtalet göra det med regionkontoren. Men just nu finns inga andra arbetsgivare än Apoteket som omfattas av avtalet.
- Inte än. Men i och med avregleringen räknar vi med att det kommer att dyka upp.
Löneavtalet, som gäller ett år från den 1 september, ska ge 2,9 procent i löneökningar.