Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivare raggar personal

- Hej, vill du ha jobb? Frågan ställdes till flera av närmare 7000 besökare på jobbmässan i Gävle i går. 58 företag hade installerat sig i Läkerol Arena för att ragga personal.
Johanna Rovira Publicerad
Folkvimmel på jobbmässa Gävle

Det är inte helt nattsvart på arbetsmarknaden. Åtminstone inte i norra Uppland och Gävletrakten. När arbetsförmedlingen tillsammans med Gävles, Östhammars, Älvkarlebys och Tierps kommuner anordnade jobbmässa för tredje gången, var intresset stort från både arbetssökande och arbetsgivare.

- Vi har en massa öppna positioner på Sandvik Coromant i Gimo, säger Unionenmedlemmen Claes Nord.

- Vårt problem är att de 130 arbetssökande som finns i Östhammars kommun inte har den kompetens vi söker. När vi bygger ut kommer vi att behöva ännu fler. Vi är himla nöjda med den här mässan och det har varit jättemånga som velat lämna sitt cv till oss.

En av de intresserade var Mårten Sundkvist som kommit hela vägen från Mora för att söka jobb på just Sandvik Coromant. Han jobbar som produktionstekniker men är för tillfället mellan uppdrag. Och han skulle inte ha något emot att flytta till Gimo eftersom han har flickvän i Uppsala.

- Jag har hittat fem tjänster här som jag tänker söka, så det var värt de 400 kronorna i biljettpengar att resa hit. Jag kände redan till jobben på Sandvik, men det är alltid bättre att träffa någon personligen. Det är visserligen lite rörigt, men de kanske kommer ihåg mig och jag kan använda det här mötet som referens. Man måste skapa sina egna möjligheter, resonerar Mårten Sundkvist.

I vimlet av karamellknaprande mässbesökare fanns allt från trötta lärare som lessnat på skolsituationen, till nyutexaminerade studenter med uppkopierade cv:n i näven. I vissa montrar hade högen av intresseanmälningar växt så pass att man fått börja på en ny.

- Jag tror det är positivt för de arbetssökande att de trots lågkonjunkturen kan komma till ett ställe där det faktiskt står 60 arbetsgivare med rekryteringsbehov, säger Erland Fischer, från arbetsförmedlingen i Östhammar och berättar att arbetsgivarna också är glada åt chansen att ragga personal.

- Det här är ett bra sätt för dem att träffa folk. Det sparar enormt massa tid och kraft.

Hans Reinikainen från Know it, bekräftar att det är så. Han söker IT-konsulter, projektledare och programmerare, inte något bestämt antal. Hittar han rätt personer så finns det chans till jobb. Många har lämnat intresseanmälan.

- Det har varit ömsom vin, ömsom vatten, men jag har nog fått in ett 20-tal som haft den kompetens vi söker, det vill säga både högskoleutbildning och erfarenhet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.