– En godkänd annons är ingen kvalitetsstämpel. Arbetsgivaren ansvarar för informationen i annonsen, vi kontrollerar att det som står i annonsen följer våra villkor, säger Pär Netsman, som är sektionschef på Arbetsförmedlingens kundtjänst.
Hur många annonser som sorterades bort på vägen förs det ingen statistik över. Men det finns vissa villkor: Arbetsgivarens annons får inte innebära något lagbrott, innehålla tjänster av sexuell karaktär, vara diskriminerande eller kräva att den som söker arbete själv ska stå för omkostnader för att få jobbet, exempelvis tester eller utbildning.
– Den vanligaste orsaken till att vi tar bort en annons är att det inte finns en tjänst i botten hos arbetsgivaren. Man kanske söker någon som hoppar in några timmar, men varken omfattning eller arbetsvillkor framgår. Vanligt är också att arbetsgivaren utrycker sig diskriminerande i texten och då tar vi kontakt och diskuterar om vi kan omformulera, säger Pär Netsman, som bland annat har till uppgift att granska Platsbankens annonser.
Cirka 80 procent av annonserna som läggs in på Platsbanken skrivs av företagen själva. Resten produceras av arbetsförmedlare, efter kontakt med arbetsgivare. Man har både manuella kontroller och stickprov för att säkerställa att fula fiskar inte slinker igenom. Dessutom använder man ett system som varnar om företagsnamnet inte stämmer överrens med företagsregistret, eller om det kommit in dubbletter.
Men sedan har vi ett gränsland. Jobb med endast provisionslön, homepartyn du själv raggar kunder, säljtjänster där du ska stå för bensinkostnader. Jobb som i annonsen kan verka bra, men som i verkligheten kan innebära kostnader i stället för lön.
– Anställning är anställning, oavsett om det är 10 timmar eller 160 timmar i månaden. Om det räcker att försörja sig på eller inte tar vi inte ställning till. En deltidsanställning kan vara ett extraknäck för någon men försörjning eller del av försörjning för någon annan, säger Pär Netsman.
Om det visar sig att en arbetsgivare inte är vad den utger sig för att vara tar Platsbanken bort annonsen. När företaget agerat grovt vilseledande har man även möjlighet att stänga av det från Arbetsförmedlingens tjänster. Det händer dock sällan.
– Vi får tyvärr väldigt få varningar om arbetsgivare. Många som har blivit illa behandlade går vidare utan att anmäla till oss.
Arbetsförmedlingen som myndighet är ett regeringsuppdrag. Det är däremot inte Platsbanken, som är en service till förmedlingens kunder. Uppdraget är att arbetsgivare som söker arbetskraft ska hitta arbetskraft som söker arbete.
Vad har ni för ansvar gentemot dem som söker jobb?
– Vi granskar annonserna utifrån våra villkor. Det skulle kunna liknas med en tidningsannons. Bara för att tidningen upplåter utrymme ansvarar de inte för kvaliteten på produkten. Vi är inte några domare och vi delar inte ut några jobb, vi förmedlar dem.
– Däremot kan vi vidta åtgärder om det visat sig att en arbetsgivare betett sig illa. Men då måste vi som sagt få information om det, säger Pär Netsman.
Arbetsförmedlingen uppmanar i stället de arbetssökande att själva undersöka arbetsgivaren. Hur stor är personalomsättningen? Vem är firmatecknare? Vad säger före detta anställda om sitt jobb?
– Det finns mycket grundläggande information på internet, även om det krävs en del källkritik. Om du inte vet var du ska leta går det bra att ringa till din arbetsförmedlare.