Oftast påminner avtalens regler om hur las såg ut när den infördes på 1970-talet.
- Just las har alltid varit en het politisk fråga och har ändrats beroende på regeringsmakten. Det har varit knepigt för arbetsmarknadens parter att leva med en lagstiftning som ändras tid från annan. Därför har de tyckt att det är bättre att ha det i avtal och bestämma själva över ändringar, säger Unionens avtalsexpert Bo Hallberg.
Delvis beror skillnaderna mellan lag och avtal på olika branschanpassningar. Ett av de tydligaste exemplen finns troligtvis på public service, det vill säga SR och SVT.
Ett annat exempel på avtal som skiljer ut sig är det senaste med teknikarbetsgivarna. I det finns bara två anställningsformer: tillsvidareanställning och visstidsanställning. Arbetsgivarna behöver inte längre motivera varför de ska visstidsanställa, å andra sidan finns det en bortre gräns på 18 månaders visstidsanställning under en treårsperiod. Överskrids den gränsen ska förhandlingar om en tillsvidareanställning inledas.
På det viset är alltså avtalet skarpare än las. Enligt las övergår en allmän visstidsanställning i en tillsvidare anställning för den som varit anställd minst två år under en femårsperiod.