För två år sedan hade 88 procent av de sysselsatta kollektivavtalad tjänstepension, i fjol hade siffran sjunkit till 86 procent, enligt AMF.
"Man kan fundera på om det inte är så att de unga som väl kommer in på arbetsmarknaden saknar kollektivavtal, men också tjänstepensioner", sa Fredrik Nordström, chef för Trygghetsekonomi på AMF, till Ekot.
Att det finns en del områden där kollektivavtal är mindre vanliga är välbekant.
- Vissa branscher har varit sämre på att teckna kollektivavtal, exempelvis reklambranschen och konsultbranscher, säger Eva Adolphson, Alectas pensionsekonom.
- Beror den sjunkande andelen med avtal på det, så skulle de branscherna ha vuxit sig starkare.
AMF:s siffror är dock, som de själva påpekar, osäkra. AMF har enbart synat de fyra största avtalsområdena. De 14 procent som tycks vara avtalslösa kan tillhöra något annat, mindre avtal. Och även om de inte har kollektivavtal kan de mycket väl ha en annan pensionslösning.
Tittar man på respektive avtalsområde visar det sig att antalet personer med avtal har minskat kraftigt inom kommuner och landsting. Samtidigt har antalet tjänstemän i privat sektor med avtal ökat kraftigt. En förklaring kan vara att det skett en utförsäljning och privatisering av skolor och äldrevård.
Tendensen mot att allt färre har kollektivavtal går inte heller att se i Unionen. Tvärtom har antalet medlemmar på företag som tillhör ett arbetsgivarförbund - vilket innebär att de har kollektivavtal - ökat. Däremot är det inte givet att antalet företag med avtal ökat, det har tidigare visat sig betydligt knepigare att teckna avtal med småföretag.