Alkoholen är tveklöst den drog som orsakar mest problem. Fler än var tredje i undersökningen svarar ja på frågan om det händer att personer på jobbet inte är arbetsföra på grund av att de druckit alkohol. Höga men inte sensationella siffror, konstaterar Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna som gjort undersökningen.
- Det var ungefär samma siffror som när vi gjorde motsvarande enkät 2010. Tyvärr ser det ut så här på våra arbetsplatser. Men man ska inte stirra sig blind på siffran. Det visar bara att man måste jobba ännu mer förebyggande.
Många oroar sig för kollegor som dricker. Det har drygt hälften av alla av den som deltog i enkäten gjort under det senaste året.
- Det här måste man ta på allvar. Det går åt mycket energi för att man i arbetslivet inte tar tag i de här problemen och agerar även om det bara är en person på en arbetsplats som har det här problemet orsakar det mycket oro och mycket tidsspill för väldigt många människor.
Ett glädjande resultat i undersökningen är dock att de flesta upplever att det finns, tvärt emot vad som ofta sägs, en tolerans mot dem som väljer att inte dricka alkohol. Över 90 procent av alla säger att det går bra att vara nykter utan att det känns obekvämt när jobbet ordnar sociala aktiviteter där alkohol förekommer.
De flesta arbetsplatser har riktlinjer för bruk av alkohol. Däremot är det betydligt färre som har någon policy för exempelvis spel.
- Vi tycker absolut att det behövs, framförallt för att en policy i sig är förebyggande. En policy underlättar också för alla att agera vid problem. Dessutom ska man se på de här frågorna på ett liknande sätt. Därför bör man ha något vi kallar för en skadligt bruk-policy, säger Ingela Eriksson.
Undersökningen bygger på en enkät besvarad av runt 2 500 anställda. Bortfallet i undersökningen är dock stort eftersom enkäten skickats till över 20 000 anställda i cirka 8 500 företag. Alna arbetar med frågor som rör alkohol, läkemedel, droger, spel och annat skadligt bruk i arbetslivet.