Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Alecta varnar för billiga förmåner

Bara var fjärde person skulle välja tjänstepension i stället för exempelvis fler semesterdagar eller bonus, visar en undersökning från pensionsbolaget Alecta. Det kan leda till en pensionsfälla för den som byter jobb, varnar Alecta.
Niklas Hallstedt Publicerad 16 augusti 2010, kl 13:33

- Det är rätt dåligt. Man förstår inte hur stora avsättningarna är, för de yngre ligger dessutom pensionen väldigt långt bort, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta, som tycker att arbetsgivaren borde göra mer för att visa hur mycket tjänstepensionen är värd.

- Jag tror att det skulle bli mer intressant om man såg hur mycket som betalades in här och nu, då blir det som ett sparande.

Bland kvinnor är fler semesterdagar den mest populära löneförmånen. Männen gillar också ledighet, men inte riktigt i samma grad. I högre utsträckning än kvinnor väljer de i första hand bonus eller tjänstebil. Andra val som kommer högt på listan för både kvinnor och män är sjukvårdsförsäkring eller sjukförsäkring.

Däremot är det färre nu än tidigare som väljer "billiga" förmåner som i första hand mobiltelefon eller motionsbidrag.

Den som saknar tjänstepension missar en hel del pengar på sikt, och för arbetsgivare som inte har kollektivavtal är det långt ifrån är någon självklarhet att betala in till tjänstepensionen, påpekar Eva Adolphson.

- Det finns arbetsgivare som inte är så ansvarstagande och vill komma billigt undan. Det här är en pensionsfälla för dem som ska byta jobb till en arbetsgivare utan kollektivavtal. De kan bli lurade att köpa grisen i säcken.

Att det finns anledning för många att fundera över olika löneförmåner är tydligt. I undersökningen svarar 27 procent att de tror att de kommer att byta jobb under de kommande tolv månaderna. Störst optimism finns bland dem mellan 18 och 30, där 43 procent tror på jobbyte. Bland dem över 56 är det bara 10 procent.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.