Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

4 000 bort från Ericsson

Omkring 1 000 personer på Ericsson i Sverige tvingas lämna företaget. Sammanlagt räknar bolaget med att minska antalet anställda med 4 000 runt om i världen.
Ola Rennstam Publicerad

Ericssons kvartalsrapport var sämre än förväntningarna. Vinsten före skatt för fjärde kvartalet 2007 blev 7,6 miljarder kronor jämfört med förväntade 8 miljarder kronor.

Som en konsekvens av det svaga resultatet ska Ericsson nu minska kostnader med 4 miljarder kronor per år. Besparingarna kommer att få full effekt under 2009.

Vd Carl-Henric Svanberg konstaterar att bolaget kommer att minska antalet tjänster med 4 000, varav 1 000 i Sverige. Löser det sig inte med frivilliga avgångar kommer folk att sägas upp.

Dagens besked kom lite som en blixt från en klar himmel för många Ericssonanställda, enligt Bengt Fogelberg, klubbordförande för Unionen Ericsson Kista.

- Jag har inte hunnit prata med så många ännu, men folk hade nog inte hade väntat sig att ledningen skulle säga rakt ut att de tänker ta bort 1 000 tjänster, säger han.

Bengt Fogelberg konstaterar att Ericssonpersonalen, trots en oerhört pressad situation, har haft förtroende för ledningen och det har funnits en framåtanda och framtidstro.

- Nu finns risken att man tappar förtroendet för företaget. Den största utmaningen för ledningen, men också för facket, är att få de anställda att behålla tron på Ericsson.

Flera klubbordföranden inom koncernen som Kollega pratat med säger att det finns en oro inför framtiden bland medlemmarna, bland annat för en ökad arbetsbelastning.

- Kraven kan naturligtvis öka på att vi ska jobba smartare och effektivare, vilket kan leda till en ännu högre stress än vad vi har i dag och det vore katastrofalt. Alla gör redan sitt allra yttersta och arbetsbelastningen kan inte öka, säger Bengt Fogelberg.

- Om Ericsson ska ha en chans att vara ett ledande företag måste personalen må bra och ha en tro på företaget. Risken finns att många väljer att lämna företaget eftersom man inte anser att det är ett bra ställe att jobba på.

Ericssonledningen har än så länge inte uttalat var det ska sparas, det troliga är att alla verksamheter i Sverige kommer drabbas på något sätt.

- Svanberg vill inte lägga något paket som tidigare utan det kommer att bli upp till varje enhet att själva se hur de ska kunna genomföra de här besparingarna. Det enda som sagts är att forskning och utveckling ska sparas så långt som möjligt eftersom vi ska kunna behålla vårt tekniska försprång, säger Bengt Fogelberg.

Ericsson har i dag omkring 19 000 anställda i Sverige.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.