Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Smart ljussystem håller sömnhormon i schack

Så här års upplever många på dessa breddgrader att livsgnistorna sipprar ut och tröttheten tar över. Men om bara några år kan det finnas bot mot novemberdippen. Forskare i Lund smider planer på hur vi ska få rätt ljusdos som gör oss pigga och alerta även under den solförgätna årstiden.
Johanna Rovira Publicerad
Anders Wiklund/TT
Gå ut! Även om det inte ser så inbjudande ut. Under vintermånaderna är det viktigt att få i sig sina ljustimmar. Åtminstone tills Thorbjörn Laike och hans kollegor blivit klara med sitt artificiella sömnhormon-kontrollsystem. Anders Wiklund/TT

När väckarklockan blir ditt största hatobjekt och blotta tanken på att pallra dig iväg för att genomlida ännu en arbetsdag känns oöverstiglig beror det på att mörkret lurar tallkottskörteln att läcka ut sömnhormon i din redan ledbrutna kropp. Hormonet gör oss tröttare och håller oss paradoxalt nog vakna längre om kvällarna.

I normalfallet, det vill säga under sommarhalvåret eller i länder med mer mänskliga ljusförhållanden, ställs vår inre klocka rätt morgonen efter att du attackerats av sömnhormon.

- Den mörka årstiden är besvärligt för oss som bor så långt från ekvatorn, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet, som bedriver forskning inom området ljusets icke-visuella effekter.

- Det är mörkt när vi går till jobbet. Vi sitter inne på jobbet större delen av dygnets ljusa timmar och sitter du mer än två meter från ett fönster får du inte tillräckligt med dagsljus för att blockera sömnhormonet.

Thorbjörn Laike och hans kollegor har därför äskat och fått fem miljoner för att ta fram ett system för att på artificiell väg hålla sömnhormonet i schack. Personer ska utrustas med sensorer som mäter hur mycket kvalitativt dagsljus de får under dagen. Informationen skickas sedan via mobilen till ett system med artificiellt ljus i försökspersonens hem.

- Nästa morgon får du mängden ljus du behöver för att ställa din biologiska klocka rätt. Ett skäl är att skapa bättre förutsättningar så att vi sover bättre. Dessutom sparar vi energi eftersom dioderna vi använder drar mindre än vanliga glödlampor och systemet släcker ner lamporna när du går ut ur rummet.

Bor man tillsammans med andra som ska upp vid olika tidpunkter kommer systemet att känna av vem som är i badrummet, om det är där man får sin ljusdos.

- Om man bor ihop med någon som till exempel är skiftarbetare och har helt olika dygnsrytmer kan det bli bekymmersamt, men vi har precis fått medel till att titta på det också, säger Thorbjörn Laike.

Ljuskorrigeringsprojektet ska vara klart 2017 och först därefter kan systemet finnas tillgängligt för gemene man. I väntan på det finns det andra sätt att hålla sömnhormonet i schack, enligt Thorbjörn Laike.

- Vistas utomhus 20-30 minuter varje förmiddag. Trots att det är mulet får vi 5-10 gånger så mycket ljus ute som inne även om vi har lampor tända. Och undvik att använda läsplatta på kvällen. Ljuset från en skärm så nära ansiktet är absolut inte bra om man har sömnbesvär, säger Thorbjörn Laike.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.