Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Småföretagare vobbar mest

Förkylningarna duggar redan tätt och årets influensasäsong är snart här. Många föräldrar kommer att få stanna hemma från jobbet med sjuka barn. Det gäller även småföretagare. Men de väljer i första hand att vobba framför att vabba, det visar en ny undersökning.
Gabriella Westberg Publicerad
Colourbox
Många småföretagare med sjuka barn stannar hemma utan att vabba, och tar istället igen genom att jobba senare på kvällen, enligt en undersökning. Colourbox

Enligt undersökningen från Visma som besvarats av 650 företag med 20 eller färre anställda, väljer många småföretagare att arbeta hemifrån och samtidigt ta hand om sina sjuka barn.

Hela 43 procent vobbar istället för att vabba när barnen är krassliga.

73 procent anser att den nya tekniken med surfplattor, mobiler och datorer, gör det enklare att distansarbeta och därför väljer man inte alltid att vabba, det vill säga begära ersättning för vård av barn.

- I dag har många företagare en så pass flexibel arbetssituation att de kan välja när på dygnet de vill arbeta. De kan stanna hemma med sjukt barn dagtid utan att ta ut ersättning, för att sedan sköta företagets arbetsuppgifter på kvällen, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.