Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Så mycket tid går till jobbmejl

Nästan varannan kontorsanställd tillbringar upp till tre timmar per dag på att kolla jobbmejlen. Och 12 procent ägnar hela sex timmar av arbetsdagen åt e-posten.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Colourbox

Bland dem som jobbar på kontor i Sverige lägger 48 procent dagligen upp till tre timmar på att läsa och skicka arbetsrelaterade mejl. Det skriver tidningen Arbetsliv och hänvisar till en ny undersökning från Yougov som gjorts på uppdrag av Adobe.

Vad gäller den privata inkorgen får den visserligen betydligt mindre tid, men var tredje uppger ändå att de tillbringar mellan en och tre timmar om dagen åt sin privata mejlskörd.

Tiden som vi lägger ner på mejlen har ökat lavinartat i takt med att allt fler kan läsa e-post i mobilen, på surfplattan och laptopen. Det menar Imran Afzal, nordisk marknadschef för Adobe Marketing Cloud.

Enligt en Sifo-undersökning från 2015 känner sig åtta av tio manade att omedelbart svara på jobbmejl. Trots att många irriterade sig på kollegor som svarade på jobbmejl under möten medgav sju av tio att de själva hade samma ovana.

Läs mer: Behöver du IT-fasta?

Många stora företag har i dag en mejlpolicy som till exempel kan innebära att man endast bör mejla under kontorstid. När Volvo Personvagnar införde en policy för e-post resulterade det inte bara i nöjda medarbetare utan även i en timmes ökad produktivitet i veckan.

Läs mer: Minskad stress med bra e-postpolicy 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.