Älskar du frågesport?
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
Det första du bör göra är att kolla om du har sparade semesterdagar från tidigare år eller om du har innestående komptid för att du har jobbat över. Inte det? Kanske finns det några föräldradagar kvar? För mellan 30 och 40 procent av alla barn finns det föräldradagar som aldrig utnyttjas. Grundförutsättningen är att du har barn som inte har fyllt åtta år eller slutat första klass ännu.
Vackert så, men längtar du efter långledigt lär dagarna hur som helst inte räcka.
Har du lite pengar kvar på kontot kan du naturligtvis begära tjänstledigt. Grunden är att du har en bra motivering till varför du ska ha ledigt och en välvilligt inställd arbetsgivare. Finns det dessutom någon som kan ta över dina arbetsuppgifter kan det kanske gå.
Ett säkrare sätt är att satsa på de ledigheter som chefen inte kan säga nej till. Har du varit anställd minst sex månader i följd eller minst tolv månader de senaste två åren har du rätt till studieledigt. Det fina är att studierna inte måste ha samband med arbetet. Vill du kan du alltså läsa spanska på universitetet ett år. Eller varför inte använda tre år på en entomologutbildning i Köln? Det får inte handla om rena självstudier, i övrigt duger vad som helst bara du kan redovisa en studieplan. Om du sedan lägger ned din själ på studierna är ju en annan sak.
En variant är att du plockar fram en av dina gamla affärsidéer och startar företag. Idén behöver inte ens vara särskilt bra. Ingen kommer att slå dig på fingrarna om du, bara som exempel, skulle ägna dagarna åt att läsa serietidningar i stället för att sätta snurr på firman. Bara du inte konkurrerar med din arbetsgivare och ledigheten inte innebär "väsentlig olägenhet" för hans verksamhet är det fritt fram. Lagen ger dig nämligen rätt till ett halvårs ledighet för att bedriva näringsverksamhet.
I stället för att lata dig kan du pröva ett annat arbete. Ny miljö, nya människor och nya uppgifter kan ge kraft och inspiration som du kan ta med dig tillbaks till ditt gamla jobb.
Ett nytt arbete går kanske att ordna. Men det är inte givet att chefen går med på att ge dig ledigt.
Ännu finns inget som tvingar henne. Däremot finns förespråkare för ett sådant tvång, antingen via lag eller avtal.
Det är till exempel en fråga som Sif drivit. Tanken är att rätten till att pröva nytt jobb skulle öka rörligheten på arbetsmarknaden. Även socialdemokraterna har sagt sig vara positiva till en sådan reform. Däremot är arbetsgivarna kallsinniga, och menar att det skulle försvåra för företagen att planera sin verksamhet.
I dag hänger mycket på ledningen och hur det går för företaget om du ska få din ledighet beviljad. Planerar företaget att göra sig av med folk ökar ofta viljan att låta de anställda pröva nya jobb. Det kan ju i bästa fall vara ett sätt att bli av med dem, utan att behöva säga upp dem. Om inte det är fallet måste du överväga möjligheten att chefen faktiskt säger nej. Risken är att hon uppfattar ditt önskemål som att du inte trivs och inte tänker stanna hur som helst, och därför inte heller är värd att satsa på framöver. Å andra sidan är det ändå inte säkert att hon säger nej. För vem vill ha en bitter anställd som surar över att inte ha fått ledigt?
(Siftidningen nr 8-2006)
Parterna har kommit överens om arbetstidsförkortning på flera områden där det hitintills har saknats. Där det redan förekommer plussas ytterligare ungefär en dag på den befintliga timbanken.
På många företag fungerar förkortningen som en arbetstidsbank eller ett arbetstidskonto, där det sätts in x antal timmar som tjänstemännen sedan kan plocka ut, till exempel för att gå tidigare från jobbet eller för extra semesterdagar. På vissa håll kan anställda välja fritt mellan tid, reda pengar och extra pensionsavsättningar.
Kontot för arbetstidsförkortningen är separerad från andra konton som exempelvis flextid.
Kollega har ringt runt olika klubbar på företag som har arbetstidsförkortning för att kolla hur det fungerar i praktiken.
Gunnar Palmberg, Unionenordförande på Skanska Stockholmsklubben:
– Vi har 40 timmars arbetstidsförkortning om året. Timmarna tjänas först in under ett intjänandeår, därefter kan man plocka ut ledig tid i dialog med arbetsgivaren, precis som med all annan ledighet. Har man timmar kvar vid semesterårets slut, vid månadskiftet mars-april, får man i stället pengar. De kvarvarande timmarna kan inte omvandlas till extra pension.
Martin Nyman, klubbordförande på Holmen Iggesund:
– Hos oss på Iggesund har vi 63 timmars arbetstidsförkortning om året och tillämpar ett lokalt avtal som vi kallar ATK treval. Vi kan välja mellan ledig tid, mer pension eller pengar, beroende på vilken fas i livet man befinner sig. Man kan också välja att splittra potten och ta exempelvis en tredjedel i tid, en tredjedel i pengar och en tredjedel i pension, eller hur man nu vill dela upp det.
Ann-Christin Andersson, avgående sammankallande för Unionenklubben på Samhall:
– På Samhall har vi 58 timmar och 20 minuters arbetstidsförkortning per år på en heltidstjänst. Vi har först ett intjänandeår då vi tjänar in tiden och den går varken att växla mot pengar eller extra pension. Först när man slutar får man ut eventuell resterande tid i pengar.
– Jag tar ofta ut enstaka timmar, men det går också att ta ledigt hela dagar. Säger man till i förväg brukar det aldrig vara något problem att få ledigt, men många hos oss har mycket att göra och har svårt att plocka ut tid så kontona bara växer och växer.
Christer Persson, klubbordförande på Akzo Nobel, Malmö:
– Vi har 84 timmar per år i arbetstidsförkortning, och får ta ut timmarna när vi vill om möjlighet finns, till exempel för att gå hem tidigare från jobbet. Är det några timmar kvar på kontot vid årets slut så får man ut ett engångsbelopp, kontot nollställs varje nytt år.
Roger Jansson, klubbordförande Sandvik Coromant, Gimo:
– Vi har för närvarande 32 timmar om året som vi tjänar in i förväg – det blir en dag per jobbat kvartal. Vi kan välja mellan att ta ut timmarna i ledig tid, pengar eller som extra pensionsavsättning. Själv har jag valt tid och jag har aldrig några timmar kvar när kontot nollställs. Men skulle det bli timmar över får man ut det i pengar.
Simon Salomonsson, ordförande i Vattenfall sektion12, försäljning och service, Umeå.
– Lejonparten av oss anställda på Vattenfall har 63 timmar arbetstidsförkortning, men det finns lokala avvikelser. Du får timmar så fort du börjar, men om du till exempel anställs ett halvår in på året så får du bara halva antalet timmar och så vidare.
– Timmarna kan inte växlas mot pengar eller pension, men använder man inte upp dem, omvandlas de automatiskt till pension vid årets slut. Är du över 65 år eller under 25 år så får du i stället ut resterande timmar i lön.
Gröna arbetsgivare
I avtalet för virkesmätning finns arbetstidsförkortning på drygt 65,2 timmar per år.
Sveriges Textil- och modeföretag samt Teknikarbetsgivarna.
Varje vecka avsätts 82 minuter till en tidbank. Den som jobbar tvåskift får 202 minuter per vecka.
Industriarbetsgivarna: I avtalen för gruvor, svetsmekanisk industri, stål, metall och byggnadsämne finns arbetstidsförkortning på fyra dagar per år.