Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Majoritet vill ha sex timmars arbetsdag - men samma lön

Efter 100 år med lagstadgad åttatimmarsdag kanske det är dags för sex timmars arbetsdag? Det tycker i alla fall mer än hälften i Sverige. Kollega har frågat tre förtroendevalda hur de ser på kortad arbetstid.
Anita Täpp Publicerad 1 september 2020, kl 14:04
Syda Productions / Colourbox
Åtta timmars arbetsdag är för långt enligt de flesta i Sverige. Men majoriteten kan inte tänka sig att gå ner i lön även om de skulle jobba mindre. Syda Productions / Colourbox

2019 var det 100 år sedan Sveriges Riksdag lagstadgade om åtta timmars arbetsdag. Men en debatt om sänkt arbetstid har sedan länge förts.

I Finland kräver nu statsminister Sanna Marin att finländarna ska få sex timmars arbetsdag.

Ett annat aktuellt exempel på arbetstidsförkortning är att Tysklands största fackförbund, IG Metall, vill se att arbetsveckan kortas till fyra dagar.

I Sverige finns ännu inga planer på att kräva en så omfattande förkortning av arbetstiden, enligt Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen. Men även här är arbetstidsförkortning ett prioriterat mål för fackföreningsrörelsen och kan bli en het fråga i årets avtalsrörelse.

Läs mer: Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

Och enligt en färsk Sifo-undersökning anser 55 procent av svenskarna att tiden för att införa sex timmars arbetsdag nu är mogen. Det gäller framför allt kvinnor där fler än sex av tio har den åsikten, medan det gäller knappt hälften av männen.

När det gäller de tveksamma är dock könsfördelningen ungefär densamma, då två av tio både bland män och kvinnor inte vet hur de ska ställa sig till saken.

Nästan lika många som är för sextimmarsdagen, 50 procent, anser också att de skulle få lika mycket arbete utfört på sex som på åtta timmar.

Långt färre, 30 procent, är beredda på att gå ner i lön för att få denna arbetstidsförkortning.

Läs mer: Byrå slopar sextimmarsdag

Fotnot:
1 466 personer mellan 16 och 79 år deltog i Sifos webbundersökning som gjordes på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad mellan den 22 till 25 juni 2020. Läs mer här.

 

Klart man ska ha samma lön för samma arbete

Vi ställde följande frågor till tre förtroendevalda i Unionen:

1. Borde sex timmars arbetsdag införas och i så fall varför?
2. Ska lönen vara densamma?
3. Finns några nackdelar med sex timmars arbetsdag?
4. Borde Unionen driva den här frågan hårdare?

Gunilla Nilsson, Unionens klubbordförande på Östersundshem:

1. Ja. Vi testade ju det för några år sedan, när vi deltog i ett forskningsprojekt i 18 månader. Och det har vi bara bra erfarenheter av. Forskarna fann framför allt att vår sömn blev mycket bättre, vilket också gällde mig. Sedan kände jag att jag orkade med att leva efter jobbet också, både vad gällde familjen och träning. Jag tog många promenader och körde många pass på vårt gym. Så jag tror de flesta skulle må bra av sex timmars arbetsdag. Sedan kanske det behövs lite modifikationer för att ingen ska känna att det blir för stressigt, så att man ska jobba sex timmar men att det inte är skrivet i sten utan att man får jobba mer.

Läs mer: Kortade arbetstiden fick lika mycket gjort

2. Ja, eftersom man ju gör samma jobb, därför att man jobbade mer fokuserat och det blev mindre av de pauser som man måste ta för att orka med en åttatimmarsdag.

3. Min erfarenhet är inte att gemenskapen blev lidande. Däremot blev vårt umgänge mer koncentrerat på så vis att vi umgicks ordentligt på lunchen och att många också passade på att träna tillsammans efter jobbet.

4. Ja, draghjälp från alla håll är ju positivt. Visserligen försökte vi driva en fortsatt sextimmarsdag i klubben, efter forskningsprojektet, men på grund av att vi haft flera vd-byten så behöver vi i första hand fokuseras på att få lugn och ro och en nystart för företaget.

Johnny Wid, Unionens klubbordförande på Svenska Spel:

1. Ja, absolut. Eftersom vi klarar att göra samma jobb på den tiden. I och för sig varierar det nog lite beroende på ens arbetsuppgifter. Men på det stora hela skulle sextimmarsdagar säkert fungera bra. Jag vet att jag själv är mer pigg och glad och är mer effektiv om jag jobbar sex timmar i stället för åtta.

2. Ja. Klart man ska ha samma lön för samma arbete. Varför betala lägre löner när arbetsgivaren får effektivare medarbetare?

3. Det är svårt att säga vilka eventuella nackdelar som kan finns i allmänhet. Men viktigt för att det ska fungera är inte minst ett närvarande ledarskap och då också ett förtroende så att varje medarbetare så långt som möjligt får råda över sitt eget arbete, som hur det planeras och schemaläggs. Plus att man har en bra arbetsmiljö som inte stjälper de som upplever att sex timmar inte räcker till. Annars är risken att en del blir ännu mer stressade.

4. Ja, Unionen borde driva den här frågan hårdare. För lagstiftning är absolut inte den rätta vägen. Det finns nog branscher där man inte skulle klara sex timmars arbetsdag till att börja med, på grund av en problematik relaterat till yrket som arbetsgivarna och facket hanterar bäst. Men jag tror att efter de 100 åren med åttatimmarsdagar är det dags att ta nästa steg nu. För fritiden är något som är väldigt viktigt för oss. Det är inte bra för oss människor att varje vardag bara hinna och orka jobba, hämta barnen och laga mat innan man kastar sig i säng inför nästa arbetsdag.
 

Nina Sjölin, Unionens klubbordförande på Bauhaus:

1. Jag är kluven. Det positiva är att det skulle kunna bidra till en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv. Men det finns också en risk för att man blir mer stressad. Att en del skulle undra över hur de ska klara av det man gör i dag gör på åtta timmar på sex timmar. Samtidigt är man kanske inte lika effektiv på åtta timmar som man skulle vara på sex timmar. Så det skulle kunna betyda en svår balansgång. Och även om det skulle fungera bra i många företag så är det nog inte för alla.

2. Ja.

3. Det är väl gemenskapen i så fall. Vi jobbar hemma varannan dag nu i coronakrisen. Och när jag är på jobbet så stänger jag gärna dörren, eftersom jag känner att jag måste passa på att fokusera lite extra då. Och om det skulle bli så hela tiden, om vi börjar jobba sextimmarsdagar, kan det säkert slå undan benen för en del.

4. Jag har inte riktigt klart för mig hur Unionen driver den frågan, så jag kan tyvärr inte säga något om det.

Arbetstid

Fler företag ska testa fyradagarsvecka

Till hösten inleds en stor studie om fyradagarsvecka. Studien är den första i Sverige. Initiativtagare är Anna-Carin Alderin, nationell representant för 4 Day Week Global.
– Det finns många fördelar med fyradagarsvecka: medarbetarna mår bättre, deras stressnivåer sänks och balansen mellan jobb och fritid blir bättre, säger hon.
David Österberg Publicerad 7 mars 2024, kl 06:02
Kvinna vid dator kollar sitt armbandsur.
Framtidens arbetsliv - fyra dagar arbete, tre dagar fritid? Nu ska forskare testa fyradagarsvecka i Sverige - något man menar kan bli verklighet för alla. Foto: Colourbox.

Intresset för förkortad arbetstid växer sig allt starkare. Flera stora studier i bland annat Storbritannien, USA och Australien har visat att fördelarna med fyradagarsvecka är så stora att nästan alla deltagande företag fortsätter med kortare arbetstid.

Studierna har tillkommit på initiativ av den ideella organisationen 4 Day Week Global. Organisationens representant i Sverige heter Anna-Carin Alderin och förra året såg hon till att även vi får en studie om effekterna av kortare arbetstid.

– Företag som är intresserade av att vara med kan anmäla sig fram till slutet av våren eller början av sommaren. Därefter kommer vi att ha en dialog med företagen om vilka förberedelser de behöver göra och till hösten inleds den sex månader långa studien. Den genomförs av Lena Lid Falkman som är knuten till Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet, säger Anna-Carin Alderin.

Kortare arbetstid med full lön

Anna-Carin Alderin.
Anna-Carin Alderin.

Medarbetarna på de deltagande företagen får arbetstiden sänkt till 80 procent av ordinarie tid, men behåller 100 procent av lönen. Studien ska bland annat ta reda på hur produktivitet och välmående påverkas av förändringen.  

Anna-Carin Alderin har nästan 20 års erfarenhet av olika chefsroller på Ikea, men driver numera eget företag. Hon är optimistisk till att fördelarna med kortare arbetstid är många.

– Jag är lite försiktig med att säga att det fungerar för alla bolag i Sverige för det vet vi inte, det är ju det som forskningsstudien ska ta reda på. Men samtidigt har jag ju sett vad som har hänt med bolag i andra länder. Ur arbetsgivarperspektiv blir det lättare att rekrytera och behålla talang på ett helt annat sätt än tidigare. Man kan också se att medarbetarna mår bättre, deras stressnivåer sänks och balansen mellan jobb och fritid blir bättre. Produktiviteten bibehålls eller går upp.

En förutsättning för att lyckas med fyradagarsvecka är noggranna förberedelser.

– Det viktigaste är att man funderar på hur man ska jobba och hur man kan jobba smartare.  På företag med många tjänstemän kan man till exempel ofta spara tid genom effektivare möten. Många får också mycket gjort genom att lägga in fokustid under dagen, där man blockar tid i kalendern. Gärna kollektivt, så att alla sitter fokuserat mellan exempelvis 9 och 10, säger Anna-Carin Alderin.

Arbetstiden har inte sänkts på 50 år

Arbetstiden sänktes successivt i Sverige under 1900-talet, men har legat still på 40 timmar i veckan sedan 1973. En förklaring, tror Anna-Carin Alderin, är att det är enklast att göra som man alltid har gjort.

– Man måste väcka tanken att det går att leva och arbeta på ett annat sätt. Jag hade själv inte reflekterat över det fram tills nyligen. Samtidigt har ju många tjänstemän redan i dag flexibla arbetstider och möjlighet att jobba på distans. Och jag tror att många i praktiken jobbar mindre än åtta timmar per dag, även om det kan vara dolt i dålig möteskultur eller att man sköter privata ärenden på arbetstid.

Har vi en annan syn på arbetstid om tio år?

– Jag tror absolut att vi kommer att arbeta färre timmar, bland annat när AI tar över en del av våra arbetsuppgifter. Jag tror att vi mår bra av lägga mer tid på våra barn, på träning, på våra äldre, på att vara i naturen. När vi arbetar färre timmar får vi dessutom större möjligheter att fatta fler hållbara beslut och det är bra för den planet vi bor på.