Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Majoritet vill ha sex timmars arbetsdag - men samma lön

Efter 100 år med lagstadgad åttatimmarsdag kanske det är dags för sex timmars arbetsdag? Det tycker i alla fall mer än hälften i Sverige. Kollega har frågat tre förtroendevalda hur de ser på kortad arbetstid.
Anita Täpp Publicerad 1 september 2020, kl 14:04
Syda Productions / Colourbox
Åtta timmars arbetsdag är för långt enligt de flesta i Sverige. Men majoriteten kan inte tänka sig att gå ner i lön även om de skulle jobba mindre. Syda Productions / Colourbox

2019 var det 100 år sedan Sveriges Riksdag lagstadgade om åtta timmars arbetsdag. Men en debatt om sänkt arbetstid har sedan länge förts.

I Finland kräver nu statsminister Sanna Marin att finländarna ska få sex timmars arbetsdag.

Ett annat aktuellt exempel på arbetstidsförkortning är att Tysklands största fackförbund, IG Metall, vill se att arbetsveckan kortas till fyra dagar.

I Sverige finns ännu inga planer på att kräva en så omfattande förkortning av arbetstiden, enligt Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen. Men även här är arbetstidsförkortning ett prioriterat mål för fackföreningsrörelsen och kan bli en het fråga i årets avtalsrörelse.

Läs mer: Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

Och enligt en färsk Sifo-undersökning anser 55 procent av svenskarna att tiden för att införa sex timmars arbetsdag nu är mogen. Det gäller framför allt kvinnor där fler än sex av tio har den åsikten, medan det gäller knappt hälften av männen.

När det gäller de tveksamma är dock könsfördelningen ungefär densamma, då två av tio både bland män och kvinnor inte vet hur de ska ställa sig till saken.

Nästan lika många som är för sextimmarsdagen, 50 procent, anser också att de skulle få lika mycket arbete utfört på sex som på åtta timmar.

Långt färre, 30 procent, är beredda på att gå ner i lön för att få denna arbetstidsförkortning.

Läs mer: Byrå slopar sextimmarsdag

Fotnot:
1 466 personer mellan 16 och 79 år deltog i Sifos webbundersökning som gjordes på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad mellan den 22 till 25 juni 2020. Läs mer här.

 

Klart man ska ha samma lön för samma arbete

Vi ställde följande frågor till tre förtroendevalda i Unionen:

1. Borde sex timmars arbetsdag införas och i så fall varför?
2. Ska lönen vara densamma?
3. Finns några nackdelar med sex timmars arbetsdag?
4. Borde Unionen driva den här frågan hårdare?

Gunilla Nilsson, Unionens klubbordförande på Östersundshem:

1. Ja. Vi testade ju det för några år sedan, när vi deltog i ett forskningsprojekt i 18 månader. Och det har vi bara bra erfarenheter av. Forskarna fann framför allt att vår sömn blev mycket bättre, vilket också gällde mig. Sedan kände jag att jag orkade med att leva efter jobbet också, både vad gällde familjen och träning. Jag tog många promenader och körde många pass på vårt gym. Så jag tror de flesta skulle må bra av sex timmars arbetsdag. Sedan kanske det behövs lite modifikationer för att ingen ska känna att det blir för stressigt, så att man ska jobba sex timmar men att det inte är skrivet i sten utan att man får jobba mer.

Läs mer: Kortade arbetstiden fick lika mycket gjort

2. Ja, eftersom man ju gör samma jobb, därför att man jobbade mer fokuserat och det blev mindre av de pauser som man måste ta för att orka med en åttatimmarsdag.

3. Min erfarenhet är inte att gemenskapen blev lidande. Däremot blev vårt umgänge mer koncentrerat på så vis att vi umgicks ordentligt på lunchen och att många också passade på att träna tillsammans efter jobbet.

4. Ja, draghjälp från alla håll är ju positivt. Visserligen försökte vi driva en fortsatt sextimmarsdag i klubben, efter forskningsprojektet, men på grund av att vi haft flera vd-byten så behöver vi i första hand fokuseras på att få lugn och ro och en nystart för företaget.

Johnny Wid, Unionens klubbordförande på Svenska Spel:

1. Ja, absolut. Eftersom vi klarar att göra samma jobb på den tiden. I och för sig varierar det nog lite beroende på ens arbetsuppgifter. Men på det stora hela skulle sextimmarsdagar säkert fungera bra. Jag vet att jag själv är mer pigg och glad och är mer effektiv om jag jobbar sex timmar i stället för åtta.

2. Ja. Klart man ska ha samma lön för samma arbete. Varför betala lägre löner när arbetsgivaren får effektivare medarbetare?

3. Det är svårt att säga vilka eventuella nackdelar som kan finns i allmänhet. Men viktigt för att det ska fungera är inte minst ett närvarande ledarskap och då också ett förtroende så att varje medarbetare så långt som möjligt får råda över sitt eget arbete, som hur det planeras och schemaläggs. Plus att man har en bra arbetsmiljö som inte stjälper de som upplever att sex timmar inte räcker till. Annars är risken att en del blir ännu mer stressade.

4. Ja, Unionen borde driva den här frågan hårdare. För lagstiftning är absolut inte den rätta vägen. Det finns nog branscher där man inte skulle klara sex timmars arbetsdag till att börja med, på grund av en problematik relaterat till yrket som arbetsgivarna och facket hanterar bäst. Men jag tror att efter de 100 åren med åttatimmarsdagar är det dags att ta nästa steg nu. För fritiden är något som är väldigt viktigt för oss. Det är inte bra för oss människor att varje vardag bara hinna och orka jobba, hämta barnen och laga mat innan man kastar sig i säng inför nästa arbetsdag.
 

Nina Sjölin, Unionens klubbordförande på Bauhaus:

1. Jag är kluven. Det positiva är att det skulle kunna bidra till en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv. Men det finns också en risk för att man blir mer stressad. Att en del skulle undra över hur de ska klara av det man gör i dag gör på åtta timmar på sex timmar. Samtidigt är man kanske inte lika effektiv på åtta timmar som man skulle vara på sex timmar. Så det skulle kunna betyda en svår balansgång. Och även om det skulle fungera bra i många företag så är det nog inte för alla.

2. Ja.

3. Det är väl gemenskapen i så fall. Vi jobbar hemma varannan dag nu i coronakrisen. Och när jag är på jobbet så stänger jag gärna dörren, eftersom jag känner att jag måste passa på att fokusera lite extra då. Och om det skulle bli så hela tiden, om vi börjar jobba sextimmarsdagar, kan det säkert slå undan benen för en del.

4. Jag har inte riktigt klart för mig hur Unionen driver den frågan, så jag kan tyvärr inte säga något om det.

Arbetstid

Fyradagarsvecka för anställda på väskföretag

Väskföretaget Sandqvist har hakat på reformen som rönt stor framgång i flera länder i världen – fyradagarsvecka.
Johanna Rovira Publicerad 23 mars 2023, kl 06:00
Jonatan Lund Palmén på väskföretaget Sandqvist arbetar fyradagarsvecka. Sitter bland upphängda väskor.
För Jonatan Lund Palmén, produktionsledare i marknadsteamet på Sandqvist, var beskedet om arbetstidsförkortningen välkommet. "Modigt av företaget att införa detta", säger han. Foto: Åke Ericson.

Belgien har gjort det, Island likaså, och i flera engelskspråkiga länder – bland annat Storbritannien, USA och Australien – har anställda testat att jobba fyra dagar med bibehållen lön.  

I Spanien kompenserar regeringen företag inom industrisektorn som anammar kortare arbetsvecka, trots att pilotprojekt har visat att fyradagarsvecka är lönsamt. Det största försöket som inkluderade runt 3 000 britter visar till exempel att intäkterna ökade med 35 procent under försöksperioden i snitt jämfört med samma period förra året.

Redan gjort arbetstidsförkortning

På väskföretaget Sandqvist väntar man inte på att svenska arbetsmarknaden ska få tummen ur. Där infördes arbetstidsförkortning redan sista  februari och de 30 anställda får välja mellan att jobba fyra dagar i veckan eller sextimmarsdagar fem dagar i veckan, med bibehållen lön.

  Det är ju väl känt att medarbetare som mår bra, presterar bra.

Caroline Lind.

Det säger Caroline Lind, vd på Sandqvist som är den som tog initiativ till arbetstidsförkortningen på företaget och presenterade konceptet för bolagsstyrelsen. Både styrelsen och personalen tog emot förslaget med öppna armar och hela företaget har gått en utbildning i hur man frigör tid och jobbar mer effektivt.

  Jag har läst en del om fyradagarsvecka och tyckte det skulle vara spännande att testa hos oss. Vi vill vara ett hållbart och ansvarstagande företag och att kunna erbjuda medarbetarna mer tid att leva livet stämmer väl överens med våra värderingar, tillägger hon..

För Jonatan Lund Palmén, produktionsledare i marknadsteamet på Sandqvist, var beskedet om arbetstidsförkortningen välkommet. Han har tre barn under två och ett halvt och kommer att tillbringa sin första lediga dag nu på fredag med familjen.

 Det är modigt av företaget att införa detta och eftersom ledningen tror starkt på det så är alla inställda på att det ska gå att genomföra. Till en början kommer vi säkert att behöva jobba på att få det att fungera, men efter en övergångsperiod kommer det förhoppningsvis bli det nya normala, säger han.

Fyradagarsvecka utvärderas löpande

30-timmarsveckan ska testas i ett halvår och utvärderas under resans gång. Caroline Lind är dock övertygad om att försöket kommer permanentas.

  Jag tror vi kommer att se att engagemanget ökat ytterligare om sex månader och att produktiviteten och servicen till våra kunder kommer att samma som tidigare, om inte bättre, säger hon.  

Jonatan Lund Palmén. Foto: Åke Ericson.

Även Jonatan Lund Palmén är säker på att försöket kommer att falla väl ut och att han bara behöver jobba fyra dagar i veckan framöver.

 Just nu hoppas jag fyradagarsveckan kan ge mig bättre balans i livet, Men målet med den lediga dagen är att det ska vara min egen dag, då jag får en paus på egen hand, kan återhämta mig och göra saker jag mår bra av.  

 Jag hoppas fler företag vågar testa detta. Det tyder ju på att det fungerar så det är bara att tuta och köra, säger Jonatan Lund.

4 Day week Global

  • Den ideella organisationen 4 Day Week Global, som samarbetar med forskare på olika universitet runt om i världen, ligger bakom flera försökstudier runt om i världen som bland annat visar att:  
  • 78 procent av alla anställda på företag med fyradagarsvecka är lyckligare och mindre stressade
  • 63 procent av alla företag upplevde att det var lättare att rekrytera talanger
  • 91 procent av företagen i den största studien (den brittiska) tänker fortsätta med fyradagarsvecka. Bara fyra procent tänker definitivt återgå till femdagarsvecka.
  • Organisationen planerar genomföra försöksprojekt i olika länder varje kvartal. Företag som är intresserade av att delta är välkomna att höra av sig om kommande studier.