Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Inflytande genomsyrar Sifs avtalskrav för IT- och telekom

Större möjligheter att påverka lönesättning, arbetstid, arbetsmiljö och arbetsorganisation är Sifs krav inför höstens förhandlingar om nya avtal för IT- och telekombranschen. Ett annat är rätten till kompetensutveckling.
Publicerad
Behovet av ordning och reda samt inflytande i IT- och telekombranschen blev tydligt vid Sifs rådslag i våras. Något som satt avtryck i avtalskraven.
Centralt i lönekravet är ökat inflytande över lönestruktur, löneutrymme och lönesättning, men också kravet på reallöneökning och individgaranti. Några siffror är ännu inte spikade, men med utgångspunkt från inflationen bör reallöneökningen bli minst tre procent. Det nuvarande avtalet gav en individgaranti på 325 kronor, något som nu är att betrakta som ett minimikrav.
- Utan kravet på individgaranti hade många inte fått någon höjning alls, konstaterar Mathias Åström, ombudsman på Sifs förhandlingsenhet.
Högre ersättning krävs för obekväm arbetstid och beredskap.
Arbetstiden kommer att bli central i förhandlingarna, både vad det gäller ersättning och arbetsmiljö. Sif vill förkorta arbetstiden med en dag per år och begränsa möjligheten att avtala bort övertidsersättningen. Dessutom vill Sif införa ett förbud mot att avtala bort övertidsersättningen under första anställningsåret.
- Nu syns det inte hur mycket som jobbas. Det är en skyddsfråga, det är många som är utbrända i dag, säger Thord Wedin som leder Sifs förhandlingsdelegation.
Sif vill också att restid, både i Sverige och utomlands, ska räknas som arbetstid.
Nu eftersträvas ett samverkansavtal.
- Det är nödvändigt med ordning och reda för att få en situation där de anställda känner sig delaktiga i processen. Det handlar om att få i gång en dialog kring lönebildning, företagets utveckling och kompetensutveckling, säger Thord Wedin.
Sifs krav är verklighetsfrämmande, hävdar Almegas VD Göran Trogen i ett pressmeddelande.
"Kostnadsökningar måste kraftigt begränsas för att branschen ska kunna återhämta sig. Att nu öka lönerna genom allmänna och individuellt garanterade höjningar, höjda ob-tillägg med mera försvårar återhämtningen", skriver Göran Trogen.
Han uttrycker förståelse för att Sif vill ta upp frågor om kompetensutveckling och ledarskap men betonar att detta är frågor för företagsledningarna, medarbetarna och det lokala facket samt att ett lokal partssamarbete kan diskuteras.
Förhandlingarna gäller 25 000 Sifmedlemmar vars avtal löper ut den 31 oktober.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.