Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Föräldralediga deltidare diskrimineras

Den som arbetar deltid och är föräldraledig får lägre a-kasseersättning, enligt nya direktiv från AMS. Eftersom det här leder till att kvinnor diskrimineras utreds nu en lagändring av Näringsdepartementet.
Publicerad
Tidigare har den som arbetat heltid innan deltidsarbete och föräldraledighet fått a-kasseersättning som baserats på heltidsarbetet. Men efter två domar i Regeringsrätten har AMS utformat nya direktiv. Nu räknas inte längre deltidsarbete och föräldraledighet som överhoppningsbar tid om arbetskravet på 70 timmar i månaden uppfyllts. Det innebär att hänsyn inte längre tas till den tidigare heltidsinkomsten vilket ger lägre ersättning.
- A-kassorna är bundna av Regeringsrättsdomarna, om a-kassorna går emot dem kan AMS återkräva statsbidragen, säger Uno Ströberg på AMS.
Konsekvensen blir att många kvinnor får lägre a-kasseersättning.
- Det här är indirekt diskriminering och strider mot EG-direktivet om likabehandling i fråga om social trygghet, säger Kurt Junesjö på LO-TCO Rättsskydd.
Han anser att domarna är uppseendeväckande.
- Trots att en förvaltningsdomstol är skyldig att tillämpa rätten enligt lag oavsett vad parterna åberopar berörs inte ens diskrimineringseffekten. Och det är uppenbart att både AMS och Regeringsrätten förbisett förbudet mot diskriminering. Det kan bli dyrt för Sverige, säger Kurt Junesjö och syftar på att detta kan prövas av EG-kommissionen.
Även AMS har reagerat på Regeringsrättens domar och nu ser Näringsdepartementet över om en lagändring ska göras.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.