Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

SSAB fälls för dödsolycka

Stålföretaget SSAB fälls för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, och måste betala företagsbot om tre miljoner kronor. Det meddelar Luleå tingsrätt i dag.
Lina Björk Publicerad
Jennie Pettersson ©SSAB
SSABs fabrik i Luleå. Jennie Pettersson ©SSAB

I april för två år sedan förolyckades en man som inspekterade en hängande lyftanordning för tunga laster på ståltillverkaren SSAB. Mannen klämdes ihjäl mot en serviceplattform. Ett besiktningsföretag hade vid flera tillfällen påpekat att plattformen utgjorde en risk.

Åklagaren yrkade på en företagsbot på tre miljoner kronor, för grovt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Att brottet anses grovt beror på att företaget har fått klämrisken påpekad vid flera tillfällen, men inte gjort något åt saken.

Det fanns dock olika syn på hur de påtalade problemen skulle tolkas. Åklagaren menade att eftersom klämrisken finns med i flera protokoll ska den också ingå i företagets riskbedömningar. I ett intyg från 2003 står det bland annat att serviceplattformen ”inte får användas förrän uppräknade brister är åtgärdade”.

Försvaret menade i stället att inspektionerna som besiktningsföretaget hade gjort handlade om maskinsäkerhet och inte skulle ingå i några riskbedömningar.

Nu har tingsrätten gett åklagaren rätt och bedömer att det funnits brister i SSAB:s arbetsmiljöarbete. Bland annat saknas det skriftliga instruktioner och riktlinjer för hur arbete på lyftanordningarna ska utföras. Man anser också att ansvarig personal varit oaktsam då man inte riskbedömt den uppgift som framkommit från servicekontrollen: att det skulle finnas en överhängande klämrisk.

Eftersom man inte vidtagit några åtgärder bedömer rätten att det varit fråga om ett medvetet risktagande av allvarligt slag och dömer därför ståljätten att betala tre miljoner kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Man ska också betala skadestånd till mannens familj.

Det här var den tredje dödsolyckan på bara några år på SSAB. Företaget dömdes i december i fjol till att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot efter  att en slovakisk truckförare hos en underentreprenör omkommit i en olycka 2014. Däremot har SSAB friats från ansvar för en olycka 2013 där två män drunknade i tjära.

Fakta

Ett företag kan bli ålagt att betala företagsbot för till exempel arbetsmiljöbrott som begås i bolagets verksamhet. Någon person behöver inte bli dömd för brott utan det är företaget som ska betala.

Företagsboten kan bli från femtusen kronor till tio miljoner kronor, beroende bland annat på hur allvarligt brottet är, bakgrunden till brottet, hur det har gått till och vilka följder det fått.

Boten betalas till staten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.