Förra året godkändes 59 069 arbetsskador. Det visar AFA Försäkrings rapport Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2020 (där olyckor fram till årsskiftet 2019 redovisas) som bygger på statistik från AFA:s skadedatabas. Siffrorna betraktas av försäkringsbolaget som oförändrade – under sex år har genomsnittsrisken varit 2,5 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta.
338 av arbetsskadorna klassades som arbetssjukdom. Den vanligaste diagnosen för arbetssjukdom för män är effekter av vibrationsskador och karpaltunnelsyndrom (smärta eller domning i handen orsakad av en klämd nerv) medan det för kvinnor är psykisk ohälsa.
– Det är en väldigt liten del arbetssjukdomar som blir godkända, vilket beror på att försäkringskassan måste godkänna först för att vi ska kunna pröva ärendet, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA Försäkring.
Närmare 8 000 av arbetsskadorna var så kallade färdolycksfall, alltså olyckor där en anställd skadat sig till eller från jobbet. Men i kommande rapporter om arbetsskador, kommer den siffran att ha minskat. AFA kan redan nu se en märkbar minskning av antalet anmälda färdolyckor under våren.
Läs mer: Ta raka vägen till jobbet
– Det är ju inte så förvånande, många slutade åka till jobbet under coronapandemin, säger Anna Weigelt.
Kvinnor tycks vara mer benägna att skada sig på väg till och från jobbet – 68 procent av olyckorna drabbade kvinnor. Två av tre färdolycksfall handlade om att man ramlade ute eller cyklade omkull.
Läs hela rapporten här