Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Unionen begär Assyriska i konkurs

Fotbollsklubben Assyriska FF struntade i att betala lön och tjänstepension till ett antal spelare. Efter att Unionen förlorat tålamodet och lämnat in en konkursansökan mot klubben tycks frågan nu vara på väg att lösas.
Niklas Hallstedt Publicerad
Janerik Henriksson / TT
Assyriska FF och Hammarby under en match i Superettan. Janerik Henriksson / TT

Konkursansökan som lämnades in till Södertälje i förra veckan gäller fyra spelare. Det handlar dels om uteblivna löner för november månad i fjol, men kanske framför allt om uteblivna inbetalningar till tjänstepensionen under en längre tid, ända sedan slutet av 2014.

Läs mer: Ingen konkurs för Assyriska

– Det stora är att klubben inte betalat tjänstepension till någon spelare sedan november 2014. En konsekvens av detta är att det finns andra kollektivavtalade försäkringar som klubben inte har betalat, säger Björn Alquist, biträdande förbundsjurist på Unionen.

– Anledningen till att vi valt att lämna in en konkursansökan är att vi vill skydda lönefordringar utifrån hur systemet med lönegarantin ser ut. För att få ersättning måste man agera snabbt.

Läs mer: Så funkar lönegarantin

Enligt Aftonbladet kommer Unionens konkursansökan som en ”blixt från klar himmel” för Assyriska FF:s ordförande Sargon Demirdag.

– Först och främst måste jag säga att jag är förvånad över att de – spelarna och Unionen – inte tagit dialogen direkt med oss, säger han.

Den verklighetsbeskrivningen delar inte Björn Alquist.

– Vi har upplevt svårigheter att nå fram till klubben. Först har spelarna påtalat det, sedan har de fått hjälp av Unionen och spelarföreningen SFS. Men man har inte nått något resultat, i stället har man fått höra att klubben vill prioritera en skatteskuld. Men vi tycker att det är rimligt att man reglerar uteblivna löner och pensionsskulder och betalar in obetalda försäkringspremier. Klubben har fått svart på vitt att vi kommer att vidta indrivningsåtgärder om lönerna inte är inbetalda den 25 januari.

Björn Alquists förhoppning är att dialogen med klubben ska bli bättre och att situationen ska lösa sig utan att klubben behöver försättas i konkurs.

Unionen har kommit in med ansökningar för fyra spelare. Det finns ytterligare ett antal spelare som Unionen företräder, men där man ännu inte gått in med ansökningar.

Till Aftonbladet säger Sargon Demirdag att det inte är någon hemlighet att klubben, som degraderades till division 1 i höstas, har ekonomiska problem, men att man kommer att lösa problemen.

På måndagsförmiddagen hade Unionen och Assyriska ny kontakt. Då bestämdes att klubben ska betala ut lönerna inom kort. Dessutom bokades ett möte in om hur pensionsskulden ska lösas. När lönerna är utbetalada kommer Unionens konkursansökan dras tillbaka.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.