Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Unga får hjälp av facket för att kunna ta semester

Callcenters och telemarketingföretag är ofta laglöst land vad gäller ungas anställningsförhållanden, konstaterar flera fackliga företrädare i Västerås.<br />
Publicerad
- Arbetsgivarna hittar på egna anställningsformer och semesterlagen tycks vara helt okänd, säger Gunilla Granberg, ombudsman och chef för HTF:s avdelning i Västerås.
I en debattartikel i Vestmanlands Läns Tidning uppmanar hon och fyra andra fackliga företrädare, däribland Krista Loiske (ordförande för Sifklubben vid ABB och i avdelningsstyrelsen) unga att gå med i facket.
Det för att de ska få veta sina rättigheter och tillsammans kunna ställa krav på att företagen följer de lagar och avtal som finns.
Bakgrunden är att facken under den senaste tiden sett hur allt fler callcenters och telemarketingföretag uppfinner nya anställningsformer och struntar i semesterlagen.
Unga kan exempelvis "behovsanställas" trots att det inte finns någon sådan anställningsform enligt lagen om anställningsskydd, las.
De får också ofta semesterersättningen inbakad i lönen trots att semesterlagen inte tillåter det när en anställning varat längre än tre månader och/eller omfattar mer än 60 timmars arbete.
- Att baka in semesterersättningen i lönen gör att timpenningen framstår som större än den är. Men semesterlagen är en skyddslagstiftning för att alla ska ha rätt till och råd att ha semester. Och får man semesterersättning varje månad är det stor risk för att man inte har råd att ta semester sedan.
Gunilla Granberg påpekar också att många av callcentren och telemarketingföretagen vägrar teckna kollektivavtal.
- Sedan kan de betala 8 000 kronor i månadslön före skatt och också pressa ungdomarna att jobba övertid utan lön.
De här problemen finns överallt i Sverige, hävdar hon.
Men eftersom många unga inte är organiserade kan facket oftast inte gripa in.
Men nyligen kunde HTF förhandla både med företaget Teleresurs i Västerås och Swedish Fundraising, med verksamhet på flera orter i landet, och fick då till en ändring så att de 160 respektive 250 anställda nu inte längre ska få semesterersättningen inbakad i lönen.
- Det brukar gå rätt lätt att få med arbetsgivarna på det här när de inser att de annars bryter mot semesterlagen och att det kan stå dem dyrt, säger Gunilla Granberg.
De fackliga företrädarna varnar för att utvecklingen går mot en amerikanisering av arbetsmarknaden.
- Om det fortsätter så här kan vi snart ha samma situation som i USA där 25 procent inte har någon semester alls och då framför allt många av dem med de mest slitiga och lågavlönade jobben, säger Gunilla Granberg.
Ett sätt att minska problemet vore att Arbetsförmedlingen tog ett större ansvar och såg till att de arbetsgivare som annonserar på Platsbanken följer de lagar och regler som finns, anser hon.
- Vi har träffat på hundratals ungdomar som hamnat i den här situationen och de flesta är inte heller med i facket. Ofta har de ingen kunskap om sina rättigheter men har trott att jobbet är okej eftersom det annonserats på Platsbanken. På så vis legitimerar Arbetsförmedlingen den här sortens arbetsgivare.
Också Krista Loiske är oroad över utvecklingen.
- Det är viktigt att få med de här ungdomar i facket därför att de oftast först då blir varse om vikten av kollektivavtal, säger hon.

ANITA TÄPP







Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.