Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Tuffare villkor för fackligt aktiva

Arbetsgivarnas attityd mot fackligt aktiva har hårdnat. Kränkningarna mot föreningsrätten har ökat de senaste två åren, enligt LO-TCO Rättsskydd. Detta noteras även inom Sif. Många tar inte fackliga uppdrag av rädsla för att bli förfördelad.
Publicerad
Allt oftare omplaceras fackligt förtroendevalda och får sämre lön. Trots att de borde vara självklara för kompetensutveckling eller befordringar får de inte chansen. Även uppsägningar där det finns en koppling till det fackliga uppdraget har blivit vanligare enligt Annett Olofsson, chef för arbetsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd. En annan tendens är att skyddsombuden körs över. Problemen är lika stora bland tjänstemannaförbunden som bland LO-förbunden, erfar LO-TCO Rättsskydd.
- Det är viktigt att de fackliga organisationerna backar upp medlemmarna och tar tvister annars är risken stor att den här typen av kränkningar hotar den fackliga verksamheten, säger Annett Olofsson.
Oviljan till samförstånd med fackliga organisationer är större i utlandsägda företag, enligt LO-TCO Rättsskydd. En erfarenhet som delas med erfarna Sifombudsmän.
- Fler och fler företag har utländska chefer som inte läser på. Det gör det tuffare för de fackliga som måste kunna mycket mer, säger Gunvor Andersson Storck, Sifs regionchef i Gävleborg. Det har hårdnat sedan slutet på 1980-talet.
- För tio år sedan diskuterades inte kränkningar av föreningsrätten. Att vi måste lyfta upp det till diskussion nu visar på en förändring.
Många problem som fackligt aktiva stöter på är frågor som måste tacklas i vardagen, men som sällan blir tvister, hävdar PTK-juristen Eva-Helena Kling som betonar att det finns ett samband med att arbetslivet över huvud taget blivit tuffare. Samtidigt lyfter hon fram Sifs avtal som ska göra det lättare att jobba fackligt inom skogsindustrin.
Gävleborg och Dalarna är de två regioner som tagit upp partsrelationerna i handlingsplanen för Fackets kraft, Sifs projekt som syftar till ökat fackligt engagemang på arbetsplatserna.
Partsgemensamma konferenser planeras för att förankra det fackliga arbetet.

CHRISTINA SWAHN






Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.