Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Tjänstemän minskar arbetstiden för att rädda jobb

Femtio tjänstemän vid Skega Seals AB i Ersmark har skrivit avtal om att gå ned i arbetstid för att rädda fem jobb på företaget. I och med att de anställda plockar ut övertid, tar semester eller lånar ledig tid av arbetsgivaren spar företaget en miljon kronor och undviker uppsägningar.
Publicerad
När arbetsgivaren meddelade att man övervägde att säga upp fem personer ville man också diskutera om de anställda kunde gå med på en tioprocentig lönesänkning för att rädda jobben.
- Det sa vi genast nej till. Med en sådan lösning riskerar de anställda bland annat lägre a-kassa om de sedan ändå blir uppsagda, säger Bosse Rönnholm, då ombudsman på Sif Västerbotten, nu förhandlare på Sifs förhandlingsenhet.
Efter diskussioner lyftes den nu aktuella lösningen fram. En anonym omröstning bland medlemmarna resulterade i en nästan 100-procentig uppslutning bakom förslaget.
- Endast en anställd avstår eftersom den personens arbetsuppgifter är så speciella att den anställde har svårt att ta så mycket ledigt, säger Sif-klubbens ordförande Arne Lundmark.
Det skrivna avtalet innebär att tjänstemännen minskar sin arbetstid med i genomsnitt 12 dagar under det första halvåret i år. De anställda tar ledigt genom att plocka ut innestående övertid och semester. Ett alternativ är ta ut åtta av årets semesterdagar i förskott. En annan möjlighet är att låna upp till 32 timmars ledighet av företaget. Skulden ska vara återbetald senast i början av nästa år. Om en anställd som utnyttjat denna möjlighet sägs upp skrivs skulden av, enligt avtalet.
Att företaget, i och med denna lösning, spar en miljon kronor under första halvåret i år, beror på att all innestående övertid och semester liksom lönerna redan är bokförda som en utgift för företaget. När de anställda tar ledigt minskar lönekostnaderna. Avtalet grundas på en gemensam tro på att konjunkturnedgången är tillfällig och att modellen är ett bra sätt att behålla jobb och kompetens i företaget.
- Vårt företag har alltid haft det lite kärvt i januari och vi har i nuläget inte heller tappat några kunder, bara fått mindre order. Och vi tror den negativa utvecklingen vänder innan sommaren, säger Arne Lundmark.
Att den aktuella lösningen rimmar illa med Sifs tidigare framförda ståndpunkt om att anställda inte ska acceptera lönesänkningar håller Bosse Rönnholm inte med om.
- Det är klart att man kan ha många ideologiska invändningar mot det här. Men valet var som mellan pest och kolera, mellan att säga upp fem personer eller hitta på något annat, och jag tycker det här blev en ganska bra lösning, säger Bosse Rönnholm.


ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.