Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

SVT-vikarie avskedades när han gjorde som alla andra

"Jag var chockad och förbannad över att företaget sparkar någon för ett så litet misstag". "Plötsligt fanns regler som vi inte kände till tidigare!" "Alla anställda har tagit med sig folk till SVT-huset."
Publicerad
Platsen var Arbetsdomstolen i Stockholm på tisdagen. Den ena SVT-redigeraren efter den andra vittnade till förmån för den numera arbetslösa kollegan. Alla hade varit vikarier länge innan de fick fast jobb.
Förra sommaren hade redigeraren inte långt kvar tills det var hans tur att bli inlasad. En händelse på pingstdagen gjorde att han gick miste om såväl sommarvikariatet som framtida redigeringsjobb på SVT. Det han kan vinna i Arbetsdomstolen är upprättelse och skadestånd för att han blev avskedad. Domstolen får ta ställning till om avskedandet var i strid med lagen om anställningsskydd eller var ett hävande av redigerarens anställningsavtal.
Fallet väckte stort uppseende och protester bland hans kolleger på SVT när det blev känt i fjol. I ett 50-tal e-brev och på välbesökta möten vittnade kolleger om att det bland anställda ansågs helt okej att när arbetet medgav använda SVT:s lokaler och utrustning för privata jobb. Sifaren skulle hjälpa en kompis att redigera en bröllopsvideo. Han befann sig mellan två vikariat men hade giltigt passerkort sedan första vikariatet 1999. Några restriktioner för att använda det kände han inte till. Han anmälde sig och besöket hos vakten och gick in.
Innan de ens hade hunnit börja kom hans chef förbi. Han frågade i vilket ärende redigeraren var där, med vem och vem som hade gett lov. Redigeraren visste inte att man måste fråga och sa att han bara gjorde som det var brukligt i företaget. Han ombads att lämna lokalerna.
Två dagar senare var han kallad till ett möte där han skulle förklara sig. Arbetsgivaren var representerad av tre chefer medan redigeraren var ensam. I den situationen borde han ha haft stöd av en förtroendevald i Sifklubben, enligt Sifs jurist Helena Hedlund. I denna pressade situation intog han försvarsställning, vidhöll att han inte tyckte sig ha handlat fel på pingstdagen. Det tyckte cheferna tydde på omdömeslöshet och nonchalans. De tappade allt förtroende för redigeraren och ville inte ha honom kvar .
I Arbetsdomstolen hävdade Sifjuristen Helena Hedlund att hon inte tyckte att redigeraren hade handlat fel på någon punkt. Företaget hade försummat att tydligt tala om vad som gällde beträffande passerkort och privat användning av företagets utrustning. Särskilt med tanke på att SVT nu drar växlar på att företaget är säkerhetsklassat.
Domen meddelas den 7 april.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.