Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

SVT får betala 408 000 i skadestånd till Sifmedlem

- Jag är jättenöjd med Sifs insatser och allt stöd jag fått av juristerna. Och så pengarna förstås!<br />Det säger Pelle Pettersson i Stockholm som nu tilldömts ett totalt skadestånd på 408 000 kronor av SVT enligt en dom i AD.<br />
Publicerad
Orsaken är att han en majdag 2003 blev av med sin företrädesrätt till återanställning i företaget.
Nästan tre år senare har han tilldömts 25 000 kronor i allmänt skadestånd för kränkningen och 383.103 kronor i ekonomiskt skadestånd av SVT.
- Pengarna är ju ersättning för den lön jag gick miste om och ingen lottovinst precis. Och så har det varit ganska jobbigt med alla turerna i domstolen. Men det var det värt.
Bakgrunden är i korthet att Pelle Pettersson hade sin huvudsakliga försörjning som redigerare på SVT sedan 1999.
Pingsthelgen befann han sig mellan två vikariat. Hans passerkort var giltigt och han anmälde sitt och en kamrats besök - de skulle redigera en privat video.
Att anställda använde SVT:s utrustning privat på fritiden var inte ovanligt. Men en chef som kom förbi satte stopp för arbetet innan det ens hade börjat.
Han ansåg att Pelle orättmätigt hade tagit sig in i lokalen. Sedan blev det förhör och misstroendeförklaringar.
Pettersson vände sig till Sifklubben, som i sin tur förde ärendet till Sifjuristerna.
I sin första dom året därpå ansåg Arbetsdomstolen, AD, att Pelle Pettersons beteende var omdömeslöst men inte skäl nog att häva anställningsavtalet, som då gällde ett sommarvikariat.
Ytterligare två år senares dom gäller den fasta anställning som också gick förlorad.
Under åren som följde har Pelle Pettersson omväxlande varit arbetslös och gått på datakurser. Nu har han en projektanställning på TV8.
- Pengarna går åt. Jag har en del skulder att betala och så fick vi barn för några veckor sedan.
Pelle Pettersson lovordar det stöd han fått av Sifs jurister Lars Åström och Helena Hedlund.
Även Lars Åström är nöjd med domen.
Han får frågan varför ärendet har tagit så lång tid.
- Det brukar det göra. Arbetsdomstolen går grundligt tillväga och därför tar det tid och innebär mycket arbete också för den det gäller.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.