Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Svensk arbetsrätt orörd i nytt förslag till tjänstedirektiv

Sven Svensson, chef för de svenska fackens Brysselkontor, är nöjd med beslutet om tjänstedirektivet i EU-parlamentets tyngsta utskott.<br />- Vi har tagit två steg framåt och ett tillbaka. Vi anser att undantaget av arbetsrätten är starkare än de andra skrivningarna i beslutet, säger han.<br />
Publicerad
Enligt det beslut som parlamentets utskott för den inre marknaden nu tagit ändras kommissionens förslag om tjänstedirektivet på flera punkter.
Bland annat undantas arbetsrätten och kollektivavtalen ur direktivet, vilket betyder att de ska få tillämpas som i dag.
Däremot anser utskottet, liksom kommissionen, att ursprungslandsprincipen ska gälla, vilket innebär att företag ska få utföra tjänster i andra EU-länder enligt de villkor som ställs i hemlandet.
Medlemsländerna ska inte heller få kräva att ett utländskt företag ska ha en adress eller en representant inom det land man verkar.
Det sistnämnda, som de svenska facken förklarat vara viktigt för att de ska kunna teckna svenska kollektivavtal med utländska företag, har Sven Svensson ännu inga synpunkter på. Men han är i stort nöjd med beslutet.
- I och med att utskottet nu går på samma linje som sysselsättningsutskottet tidigare gjorde och utesluter arbetsrätten och kollektivavtalet ur direktivet så är det en framgång för oss.
Men om arbetsrätten och kollektivavtalet undantas samtidigt som ursprungslandsprincipen består, vilket ska då gälla för utländska företag i Sverige?
- Eftersom undantaget för arbetsrätten och kollektivavtalet står i direktivets första paragraf hävdar vi att det står över allt annat då det finns en hierarki mellan paragraferna, säger Sven Svensson.
Det nu tagna utskottsbeslutet blir huvudförslaget i EU-parlamentets diskussioner om tjänstedirektivet. Frågan behandlas parallellt i ministerrådet och först när båda instanserna enats om identiska lagtexter blir direktivet verklighet.
Utskottsbeslutet har resulterat i blandade reaktioner. Medan Europafacket, EFS, fördömer det då man anser att ursprungslandsprincipen öppnar för social dumpning, så välkomnas det av Svenskt Näringsliv.
I augusti kom LO och Svenskt Näringsliv överens om att utländska företag som gästspelar i Sverige ska teckna kollektivavtal för sina anställda så att de erbjuds likvärdiga löner och villkor som svenska anställda har.
Nu gläds Svenskt Näringsliv åt att ursprungslandsprincipen blir kvar och på organisationens hemsida står att läsa:
"Ett annat glädjeämne är att inre marknadsutskottet har avvisat krav om att hinder för tjänstehandel som finns i arbetsrättslig lagstiftning och kollektivavtal ska kunna finnas kvar."
Hela EU-parlamentet röstar om direktivet i januari eller februari 2006.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.