Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Strejken på LKAB fortsätter

Dagens samtal mellan IF Metall och Gruvornas arbetsgivarförbund har inte lett till att den olovliga strejken avbrutits. Däremot har LKAB fått bakläxa av den egna arbetsgivarorganisationen.
Publicerad
LKAB:s slutbud i de lokala löneförhandlingarna avvek från det centrala avtalet på ett sätt som inte är tillåtet såvida klubben och företaget inte är överens. LKAB ville införa nya faktorer i lönesystemet.
- Man kan inte göra det om man inte är överens. Vi har meddelat LKAB det här och jag misstänker att de kommer att arbeta fram ett nytt förslag till slutbud, säger Robert Schön, förhandlingschef i Gruvornas arbetsgivarförbund (Gaf), till TT.
Samtidigt står arbetsgivarna fast vid att den olovliga strejken måste avbrytas.
När det finns ett centralt kollektivavtal råder fredsplikt, vilket innebär att man inte har rätt att vidta stridsåtgärder. De anställda som trots det strejkar riskerar att bli stämda i Arbetsdomstolen av företaget. I ett första skede brukar AD beordra de anställda att gå tillbaka i arbete.
- Om de inte gör det kan det vara grund för uppsägning, säger Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert.
I praktiken skulle dock LKAB ha ytterligt svårt att säga upp de nästan 2 000 arbetarna. Däremot kan Arbetsdomstolen utdöma skadestånd, cirka 2 000 kronor per strejkande.
Det brukar dock vara relativt ovanligt. En av anledningarna är att när det väl är dags för huvudförhandling i AD är strejken sedan länge avblåst, och varje stämd anställd har rätt att inställa sig i domstolen, vilket för företagets del kan innebära ytterligare två dagars produktionsbortfall.
- LKAB är ju ganska försiktiga. De har inte ens stämt till AD ännu. De har väl lärt sig en del sedan den stora strejken på 70-talet. Dessutom kan en domstolsprocess svetsa samman de anställda mer, säger Kurt Junesjö.
De fackliga organisationerna har inte råd att ställa sig bakom en olovlig strejk. Skulle till exempel IF Metalls klubbordförande i Kiruna göra det riskerar den fackliga organisationen skadestånd, i vissa fall motsvarande produktionsbortfallet.
- Det är därför man ser de här slätstrukna fackliga profilerna i tv-rutan. En sån stämning skulle ju tömma fackets kassa ganska omedelbart, säger Kurt Junesjö.
Den stora gruvstrejken på LKAB i slutet av 1969 och början av 1970 pågick i över 50 dagar. Kurt Junesjö tror inte att historien kommer att upprepa sig.
- Nej, industrin har genom sina oerhört korta leveranstider kortare uthållighet än arbetarna, trots att de blir utan lön. Arbetsgivaren kommer att få ge med sig, det är helt klart. Men man kommer att sopa igen spåren så det ser ut som om alla segrar i slutet.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.