Unionen vill att Storytel ska betala 200 000 kronor i skadestånd för brott mot medbestämmandelagen, MBL. Stämningen har lämnats in till Arbetsdomstolen efter att förhandlingar mellan ljudbokföretaget och facket brutit samman.
Enligt Unionen har Storytel struntat i att informera om eller förhandla om uppsägningar. Företaget ska ha informerat om uppsägningarna via ett pressmeddelande. Därefter har chefer kallat till enskilda möten med anställda och velat köpa ut dem med ett erbjudande om att avsluta sin tjänst.
Tillvägagångssättet står enligt Unionen i strid med MBL, lagen om medbestämmande i arbetslivet. Lagen är tänkt att ge anställda som är med i facket rätt till inflytande vid förändringar i arbetet genom att fackrepresentanter informeras i förväg om arbetsbrist. Storytel har heller inget kollektivavtal, men MBL gäller i alla fall.
Borde förhandlat med facket
Det var i vintras som Storytel gick ut med att de skulle göra nedskärningar. Enligt stämningsansökan omfattades 45 personer varav minst 11 medlemmar i facket av arbetsbristen. Unionen skriver i stämningsansökan att företaget enligt MBL borde ha varit öppna gentemot facket om de nya riktlinjerna för personalpolitiken och planerna på personalnedskärningar i bolaget.
Dessutom borde arbetsgivaren ha förhandlat om arbetsbristsituationen med Unionen i stället för att vända sig till varje medlem enskilt med ett utköpsavtal.
- Unionen menar att förhandlingsskyldigheten ändå gäller eftersom det rört sig om ett så pass stort antal anställda som omfattats av nedskärningarna, säger Carl Siljehamre, jurist på Unionen.
Kollega har varit i kontakt med Storytel som avböjer att kommentera.