Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Storytel stäms av Unionen

Unionen stämmer ljudförlaget Storytel. Anställda hos företaget fick ingen information eller förhandling när deras tjänster skulle dras in.
Elisabeth Brising Publicerad 26 augusti 2024, kl 06:00
Storytel stäms av Unionen för brott mot medbestämmandelagen, MBL
Unionen kräver 200 000 kronor i skadestånd från Storytel för att ha brutit mot medbestämmandelagen. Företaget anklagas för att ha genomfört uppsägningar utan att först informera eller förhandla med facket.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Anders Wiklund/TT.

Unionen vill att Storytel ska betala 200 000 kronor i skadestånd för brott mot medbestämmandelagen, MBL. Stämningen har lämnats in till Arbetsdomstolen efter att förhandlingar mellan ljudbokföretaget och facket brutit samman. 

Enligt Unionen har Storytel struntat i att informera om eller förhandla om uppsägningar. Företaget ska ha informerat om uppsägningarna via ett pressmeddelande. Därefter har chefer kallat till enskilda möten med anställda och velat köpa ut dem med ett erbjudande om att avsluta sin tjänst. 

Tillvägagångssättet står enligt Unionen i strid med MBL, lagen om medbestämmande i arbetslivet. Lagen är tänkt att ge anställda som är med i facket rätt till inflytande vid förändringar i arbetet genom att fackrepresentanter informeras i förväg om arbetsbrist. Storytel har heller inget kollektivavtal, men MBL gäller i alla fall. 

Borde förhandlat med facket

Det var i vintras som Storytel gick ut med att de skulle göra nedskärningar. Enligt stämningsansökan omfattades 45 personer varav minst 11 medlemmar i facket av arbetsbristen.  Unionen skriver i stämningsansökan att företaget enligt MBL borde ha varit öppna gentemot facket om de nya riktlinjerna för personalpolitiken och planerna på personalnedskärningar i bolaget. 

Dessutom borde arbetsgivaren ha förhandlat om arbetsbristsituationen med Unionen i stället för att vända sig till varje medlem enskilt med ett utköpsavtal.

- Unionen menar att förhandlingsskyldigheten ändå gäller eftersom det rört sig om ett så pass stort antal anställda som omfattats av nedskärningarna, säger Carl Siljehamre, jurist på Unionen.

Kollega har varit i kontakt med Storytel som avböjer att kommentera.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Jobbade inte över tillräckligt – förlorade jobbet

Chefen på en advokatbyrå ansåg att företagets receptionist inte arbetade tillräckligt mycket övertid och avbröt hennes provanställning i förtid. Klantigt hanterat, anser Unionen som nu stämt företaget.
Ola Rennstam Publicerad 16 september 2024, kl 06:01
Unionen stämmer advokatbyrå för brott mot las. En receptionist på en advokatbyrå i Stockholm fick sin provanställning avslutad i förtid efter att ha anklagats för att inte arbeta tillräckligt mycket övertid.
Unionen stämmer advokatbyrå. En receptionist på en advokatbyrå i Stockholm fick sin provanställning avslutad i förtid efter att ha anklagats för att inte arbeta tillräckligt mycket övertid. Unionen menar att företaget bröt mot lagen om anställningsskydd, las, och har nu stämt företaget. Foto: Colourbox.

Receptionisten hade en provanställning på en advokatbyrå i Stockholm och stortrivdes med sitt jobb. Som på många advokatbyråer fanns en kultur där medarbetarna förväntades jobba långa dagar, inte enbart juristerna utan även den administrativa personalen. 
Det var ofta högt tempo och receptionisten jobbade ofta övertid, ibland så långa pass som 12 timmar. Enligt kvinnan fick hon positiv feedback från sin chef och kollegor under de första månaderna på arbetsplatsen.

Fick en kalldusch

Därför kom det som en total kalldusch när hon under ett utvecklingssamtal med sin chef plötsligt fick höra att hon inte tog sitt jobb på tillräckligt stort allvar och inte arbetat övertid i den utsträckning som förväntades. Advokatbyrån meddelade att man skulle avsluta provanställningen i förtid, men det bestämdes att hon skulle få jobba kvar ytterligare sex veckor för att hinna hitta ett nytt jobb. Men så skulle det dock inte bli.

Kort därpå skulle receptionisten åka hem till sin familj i Norrland över helgen och behövde därför gå från jobbet en timma tidigare, vilket hon också fick tillåtelse att göra av sin chef. Men måndag därpå blev hon inkallad till sin chef och instruerades att plocka ihop sina saker och lämna arbetsplatsen.

 – Chefen påstår att vår medlem har arbetsvägrat genom att lämna kontoret tidigare och låtsas plötsligt inte om att hon faktiskt fick tillåtelse till det, säger Sofia Wolff, förbundsjurist på Unionen.

Unionen: "Advokatbyrån bröt mot lagen"

Unionen har nu stämt advokatbyrån för brott mot lagen om anställningsskydd, las. Enligt lagen kan en arbetsgivare avbryta en provanställning i förtid – utan att ange något särskilt skäl. Däremot är man skyldig att varsla arbetstagaren om detta minst två veckor i förväg, vilket man inte gjort, enligt Unionen.

 – Det är inte orsaken till varför hon fick sluta som ska prövas här, utan att arbetsgivaren inte har följt regeln om att varsla två veckor i förväg. Det är den enda regel som arbetsgivare har att förhålla sig till när det gäller provanställningar – och genom att man struntade i överenskommelsen om en slags uppsägningstid och lät henne gå på dagen så har man brutit mot den regeln. Vi anser att det är viktigt att slå vakt om det lilla skydd som provanställda har, säger Sofia Wolff.

Borde en advokatbyrå inte kunna lagstiftningen?
– Jo, det kan man tycka, det är väldigt klantigt hanterat av deras HR-avdelning. Hade de bara rådgjort med sina advokater på byrån hade detta kanske inte hänt.

Under förhandlingar med Unionen har advokatfirman hävdat att skyldigheten att varsla uppfylldes i samband med att man informerade om att provanställningen inte skulle övergå till en tillsvidareanställning. Unionen menar att det argumentet inte håller i och med den nya överenskommelsen man sedan ingick.

Fotnot: Kollega söker advokatbyrån för en kommentar.