Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Skärpning av las inte tillräcklig för facket på SVT

Regeringen och samarbetspartierna arbetar på ett förslag till skärpning av lagen om anställningsskydd, las. Bland annat föreslås förtursrätten till anställning gälla redan efter sex månader, i stället för som i dag, tolv månader.<br />
Publicerad
Lagen om anställningsskydd har varit i blåsväder en tid. Anställda upplever att den inte ger det skydd den borde, och arbetsgivare uppfattar den som ett hinder för flexibilitet. Inom en snar framtid väntas socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet presentera ett förslag till förändringar i lagen. Redan i går kunde SVT:s Rapport avslöja vissa detaljer.
Förslaget innebär bland annat att arbetsgivaren får ökad rätt att visstidsanställa upp till ett år utan att ange särskilda skäl. I dag kan en arbetsgivare ha högst fem visstidsanställda utan skäl i max tolv månader under en treårsperiod. I gengäld får arbetstagarna förtur till fast anställning efter sex månader hos en arbetsgivare, mot dagens 12.
Tommy Eklund, Sifklubbens ordförande på SVT tycker att förslaget är ett steg i rätt riktning. Men han tror inte att det kommer att vända utvecklingen på SVT, med allt fler korttidsanställda.
- Förslaget stärker de visstidsanställdas ställning och det är positivt. Nackdelen för oss på SVT är att vi jobbar i ett kreativt företag, så de kommer att hitta sätt att gå runt lagen genom att lägga ut mer på underentreprenörer.
I dag är runt 25 procent av personalen på SVT visstidsanställd. Ledningens ambition är att öka den andelen. Tommy Eklund tror att det kommer att landa på cirka 50 procent.
Sifklubben sade nyligen upp arbetsgivarens möjlighet att anställa vid arbetstoppar i Växjö. Anledningen är att man anser att det missbrukas.
- Omfattningen av de visstidsanställda motsvarar 22 heltidstjänster, bara i Växjö, säger Gun Karlsson, Sifklubbens vice ordförande.
Hon befarar att regeln om förtursrätt efter sex månader bara leder till att man slänger ut vikarier efter fem. Redan i dag använder man olika anställningsformer för att komma runt las. Till exempel används mångfaldsanställning, vilket innebär att man visstidsanställer en person med speciella kunskaper eller annan bakgrund för att bredda utbudet. Den anställningsformen har ingen förtursrätt.
- Det är tråkigt att företaget har den här synen. Det finns ingen humanistisk ådra, det gäller bara att slänga ut folk, säger Gun Karlsson.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.