Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif vill besätta tomma platser i bolagsstyrelser

En majoritet av börsbolagen saknar fackliga ledamöter i styrelsen. Nu vill Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt satsa på uppsökande verksamhet för att öka inflytandet.
Publicerad
192 av Stockholmsbörsens 312 bolag saknar fackliga representanter i styrelsen, visar en genomgång gjord av Svenska Dagbladet. Framförallt gäller det de yngre och tjänstemannadominerade företagen.
Genant, tycker Lars-Bonny Ramstedt som inte tror att det ser annorlunda ut i icke börsnoterade bolag.
- Ett av våra viktigaste krav är att stärka det lokala fackliga inflytandet - och så utnyttjar vi inte det inflytande vi har. Det är knallviktigt att vara aktiv på bolagsstyrelsenivå och ha en bra kunskap om bolaget och dess ekonomi. Facket blir då en naturlig del av företaget och kan förändra verksamhetens inriktning.
För Sif finns anledning att idka självkritik, anser Lars-Bonny Ramstedt. Enligt honom har facket inte varit tillräckligt uppmärksam på utvecklingen och inte heller lagt ned tillräckligt med engagemang i frågan.
Efter vårens avtalsrörelse vill han därför se en satsning på att öka det fackliga deltagandet i styrelserna.
- Vi kommer att fortsätta analysen om var vi har möjlighet att ha bolagsstyrelserepresentation och var vi inte har det. Det kommer att behövas uppsökande verksamhet för att få snurr på det.
De anställda har rätt till representation i alla företag med minst 25 anställda. Det är facket som ska ta initiativet, arbetsgivaren är inte skyldig att bjuda in de anställda i styrelsearbetet.
En enkätundersökning av Arbetslivsinstitutet för några år sedan visade att majoriteten av företagsledarna är positiva till det fackliga deltagandet i styrelserna och anser att den är en tillgång för företaget. Enligt undersökningen är fackets representanter ofta aktiva när det gäller personalfrågor, produktions- och arbetsmiljöfrågor och övergripande omorganisation. I övrigt är de ganska passiva i styrelsearbetet. Endast i tre procent av företagen ställer personalrepresentanterna krav på vad som ska utredas och vilka förslag som ska läggas fram.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.